уторак, 4. август 2020.

Друга недеља тестирања система „Око соколово”

Јуче је почела друга недеља тестирања система „Око соколово”, што значи да грађани већ сада добијају обавештења на којима се налазе подаци о локацији на којој је возило затечено, слика као доказ и оно што је најважније – молба да се тако нешто не понови, уз обавештење да ће од 10. августа бити писане казне свима који направе прекршај, рекао је секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и коодринацију односа са грађанима Дарко Главаш за Телевизију Пинк. 

Он је истакао да ће у тест-периоду, који ће трајати до 9. августа, припадници Комуналне милиције бити на терену и поједини возачи ће у случају бахатог паркирања добити казну на до сада уобичајен начин. 

– Аутоматизовани систем „Око соколово” биће у пуној функцији за шест дана, односно од следећег понедељка. Важно је напоменути да су припадници Комуналне милиције у овом тест-периоду, са четири возила у две смене, у просеку дневно бележили између 1.300 и 1.400 прекршаја овог типа. Јуче је за 10 сати рада издато 880 обавештења возачима који су непрописно паркирали своја возила. Систем „Око соколово” се тренутно тестира у 93 улице, а у питању су саобраћајнице којима пролази јавни градски превоз. Управо то су улице у којима је било највише примера непрописно паркираних возила и за које смо добијали највише примедби суграђана на ову тему – рекао је Главаш. 

Према његовим речима, требало би напоменути да ће висина казни износити од 5.000 до 25.000 динара, у зависности од тога где је возило затечено у прекршају. 

– Није исто ако је возило паркирано на јавном простору или представља препреку за нормалан проток саобраћаја. Систем „Око соколово” би према неким проценама могао да убрза проток јавног градског превоза и до 20 одсто. Прве ефекте рада овог система очекујемо око 20. августа, када ће прве казне бити послате суграђанима који чине прекршаје. Важно је истаћи да могућност утицаја на рад овог система практично не постоји, јер се све дешава по аутоматизму. Систем не може да ради селективно и за свако возило које је затечено у прекршају сигурно ће бити испоручена казна – додао је Главаш. 

Он је истакао да ће у првој фази рада овог система у оптицају бити 18 возила и да ће се снимати у 93 улице. Такође, набавком нових возила биће проширен и спиисак улица у којима се снимају прекршаји. 

– Више од 90 одсто наших суграђана вози по прописима и не прави прекршаје, али увек постоје неодговорни појединци који, између осталог, и онемогућавају нормалан проток у улицама којима саобраћа јавни градски превоз. Београђани нестрпљиво чекају да проблем непрописног и бахатог паркирања буде решен, али имамо и интересовање за информације о томе колико је прекршаја уочено током пробног рада. „Око соколово” је потребно Београђанима који желе да у нашем граду комунални ред буде испоштован – закључио је Главаш.