среда, 5. август 2020.

Друга пробна недеља система „Око соколово”, прекршиоцима само обавештења

У току је друга пробна недеља новог система „Око соколово” и свима који су се непрописно паркирали стижу обавештења о томе где је возило затечено и на који начин је учињен прекршај.

Како је за ТВ Хепи изјавио Ранко Шекуларац, руководилац Сектора унутрашње контроле Комуналне милиције, у првим данима забележен је велики број прекршаја, те се нада да ће овај пробни период утицати на савесност возача и да ће се тај број смањити.

– Системом од шест камера које покривају 360 степени констатује се чињенично стање на терену. Возило које је уснимљено на делу коловоза, тротоара или на зеленој површини је у прекршају, систем га снима и израђује обавештење за власника возила. Тачније, камера региструје регистарске ознаке и посредством софтвера и везе са Министарством унутрашњих послова прибављају се подаци о власнику возила, израђује се обавештење са свим елементима прекршајног налога, како би прекршилац био упознат са свим својим дужностима и обавезама. Половину казне може да плати у року од осам дана од дана када је пристигло обавештење – објаснио је Шекуларац и додао да власник возила мора да достави оверену изјаву са тачним и јасним подацима о томе ко је управљао возилом.

Према његовим речима, број забележених прекршаја у прва три дана је изненађујуће велики, и поред тога што је време годишњих одмора и епидемије, као и медијске кампање путем које су грађани обавештени и упозорени.

– Друга пробна недеља има за циљ да још једном пошаље грађанима упозорење. Често ћемо обавештавати суграђане о броју затечених у непрописном паркирању и пратићемо статистике. Неће бити изузетих и без обзира колики број аутомобила је у колони зауставељно, сви ће бити процесуирани. Овом приликом апелујем на све суграђане да друге не доводе у опасност и да им не ускраћују слободу кретања – рекао је Шекуларац.

Он је подсетио да је прошле недеље на седници Скупштини Града Београда усвојен низ одлука о комуналном реду и повећању казне за ове категорије прекршаја.

– Казне неће више бити 5.000, већ 10.000 динара, што ће можда бити довољан подстрек да се смањи број прекршаја. Током ове две недеље нема наплате казни јер се само шаљу опомене. То не значи да редовни састав и патроле Комуналне милиције нису радиле на кажњавању несавесних возача. Прекршајни налози нису слати само онима који су запажени системом „Око соколово” – прецизирао је Шекуларац.