петак, 7. август 2020.

Неопходно придржавање епидемилошких мера на јавним купалиштима

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић позвао је данас Београђане и госте престонице да се током предстојећег викенда придржавају епидемилошких мера на јавним купалиштима.

Он је за ТВ Прва подсетио да је потребно држати социјалну дистанцу, да између пешкира или лежаљки треба да буде размак од два метра, односно четири метра између сунцобрана. Такође, како је прецизирао, потребно је да особље у угоститељским објектима буде са заштитним маскама, као и да пиће и храна за послужење буду запаковани.

– Треба истаћи да том одлуком нисмо повећали број заражених, јер се грађани у великом проценту понашају одговорно. Сматрали смо у Градском штабу за ванредне ситуације, уз сагласност Градског завода за јавно здравље, да је током летњих месеци потребно омогућити грађанима посету јавним купалиштима – истакао је Младеновић.

Он је указао да се на пола сата посетиоци јавних купалишта подсећају на држање дистанце и других потребних мера.

– Важно је да посетиоци јавних купалишта, пре свих они на Ади Циганлији и Лиду, избегавају колективне спотрове у којима су чешћи ближи контакти и да тако покажу одговорност према себи и другима. Добар пример су тржни центри и јавни превоз где се скоро сви путници или посетиоци придржавају мера – нагласио је помоћник градоначелника.

Младеновић је подсетио да су екипе Санитарне инспекције стално на терену, као и да број казни и прекршиоца епидемилошких мера није велики.

– Суштина је да грађани могу да проводе квалитетно слободно време, да уживају у сунцу и купању, а са друге стране да се придржавају свих прописаних мера како не би угрозили своје и здравље других људи – указао је Младеновић и посебно апеловао на младе људе да их се придржавају.

Он је истакао да је на градским базенима дозвољено 40 људи на 1.000 метара квадратних.

– На пример, на базенима „Ташмајдан” омогућено је 350 гостију у једном тренутку. Постоје дезобаријере и посетиоцима се мери температура на улазу у објекат. Повећана је присутност спасилаца на свим купалиштима, који подсећају посетиоце на епидемилошке мере – навео је Младеновић и најавио да од суботе увече креће ноћно купање на реконструисаном базену „Ташмајдан”, у термину од 20 до 23 часа.