уторак, 11. август 2020.

Потписан уговор за наставак пружања услуге Прихватилишта за жене и децу жртве насиља у породици

Након спроведеног поступка јавне набавке за услугу Прихватилишта за жене и децу жртве насиља у породици, Секретаријат за социјалну заштиту је закључио оквирни споразум са Саветовалиштем против насиља у породици. Предмет овог оквирног споразума је утврђивање услова под којима ће се закључивати појединачни уговори о јавној набавци услуге Прихватилишта за жене и децу жртве насиља у породици, у периоду од годину дана, за највише тридесет корисника дневно. За наведене намене Секретаријат за социјалну заштиту на годишњем нивоу издваја око 22 милиона динара, саопштено је из овог секретаријата.

– Увођењем Прихватилишта за жене жртве насиља у породици у систем социјалне заштите Града Београда, ова услуга је и формално-правно уведена у систем социјалне заштите града, тиме је успостављен основ за спровођење поступка јавне набавке ове услуге у складу са Законом о социјалној заштити и Одлуком о правима и услугама социјалне заштите. На тај начин, женама и деци жртвама насиља у породици омогућен је континуитет у пружању услуге, као и сигурност да знају да је Град Београд системски подржао заштиту жена. Наведена услуга има за циљ задовољавање основних потреба жена и деце којима је неопходно неодложно осигуравање безбедности у кризним ситуацијама, а усмерена је на успостављање осећања сигурности као основе за даљи напредак и оснаживање жена жртава насиља у породици ради подизања њихове способности за безбедан живот и укључивање у заједницу – рекла је секретарка Наташа Станисављевић.

Наведени оквирни споразум се закључује на период од годину дана и ступа на снагу даном потписивања. Током периода важења овог оквирног споразума, Секретаријат за социјалну заштиту приступа закључењу појединачних уговора о јавној набавци са роком важења од највише годину дана или до утрошка средстава из оквирног споразума. Први појединачни уговор траје од 4. августа 2020. до 31. децембра 2020, односно 150 дана од дана потисивања уговора.

Град Београд континуирано ради на побољшању положаја жена према којима је извршено насиље у породици, нарочито када излазе из Сигурне куће, настоји да их охрабри у борби за равноправност и упути на права врата. Како би се њихов проблем решио у потпуности, важно је да се жене умреже и да знају да на сваком кораку могу да имају ослонац, како појединаца тако и институција које су надлежне за та питања. У складу са тим, на нивоу Града Београда формиран је Савет за родну равноправност са посебно дефинисаним и ороченим задацима, а све у циљу унапређења квалитета живота припадајуће групе корисника.