четвртак, 1. октобар 2020.

Традиционална акција чишћења дна Савског језера

Традиционална акција подводног чишћења Савског језера, коју организује Секретаријат за заштиту животне средине са Клубом подводних активности „Београд”, одржана је данас на Ади Циганлији.

Према речима секретарке за заштиту животне средине Иване Вилотијевић, јуче је био први дан ове акције и том приликом извучено је пет џакова отпада.

– Секретаријат за заштиту животне средине са Клубом подводних активности „Београд” у овој акцији учествује од 2012. године. Овом акцијом се отклањају последице несавесног понашања наших суграђана према животној средини. Последњих година свест грађана је све већа. На почетку, када је секретаријат почео да учествује у овој акцији, рониоци су проналазили разне врсте отпада, укључујући веш-машине, колица за бебе, гуме или тепихе. Сав отпад који се налази у језеру јесте наш отпад, јер смо га сами створили. Сви анализирани узорци показују квалитет воде другог степена, што говори о томе да је вода врло чиста – рекла је Вилотијевићева.

Председник Клуба подводних активности „Београд” Милорад Ђукић је истакао да се чишћење ове године обавља након завршетка сезоне, уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине и ЈП „Ада Циганлија”.

– Језеро тренутно није идеално за роњење, јер је мутније због кише, а и траве има доста. Иако приликом чишћења углавном налазимо амбалажу, важно је истаћи да је ситуација све боља и да је отпада све мање. Средина језера је чиста и имамо обиље живог света. Данашњи зарон ће трајати сат времена и рониће четири пара, односно осам ронилаца. Ада је наше море и зато је пазимо и чистимо – казао је Ђукић.