уторак, 19. јануар 2021.

Радојичић: За недељу дана 25 хиљада прегледа у ковид амбулантама

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истакао је да је епидемија показала значај домова здравља, због чега је важно њихово преуређење и изградња нових установа примарне здравствене заштите.

Он је истакао да је само у протеклој недељи у домовима здравља у престоници обављено више од 25 хиљада прегледа због сумње на постојање ковида-19, а чак 95,6 одсто од укупно узетих брисева у Београду урађено је управо у установама примарне здравствене заштите.  

– Запослени у домовима здравља раде без паузе од појаве вируса корона, а медицинари ће сада имати и велику мисију пред собом, јер је управо њима поверена вакцинација против „невидљивог непријатеља”. Нажалост, страшна пандемија ковида-19 нам је у пракси показала да је наше опредељење с циљем додатног развоја примарне здравствене заштите потпуно исправно. Прва асоцијација на дом здравља у комшилуку је сигурност, извесност и поверење. Када кажем сигурност, мислим на то да грађани рачунају на систем здравствене заштите у који се континуирано улаже. Извесност значи да знате да вам је лекар близу и да ћете услугу која вам је потребна добити брзо и ефикасно, док поверење градимо квалитетом инфраструктуре и услуга, али и комуникацијом са грађанима, извештавањем о ономе што смо урадили и шта даље планирамо – рекао је Радојичић за „Политику”.

Њему као лекару питање здравствене заштите има немерљив значај, а као градоначелнику велику привилегију да доноси важне одлуке о организацији и реализацији пројеката који унапређују тај систем.

– Један од њих реализован је почетком прошле године када је отворено ново крило Дома здравља „Обреновац”. У питању је пројекат вредан око 250 милиона динара. На овај начин знатно је унапређена услуга коју 75 хиљада Обреновчана добија када говоримо о примарној здравственој заштити. Ради се о објекту површине око 2.100 квадрата, а у оквиру којег смо добили нову хитну службу, општу медицину и кућну негу. Ново крило имаће 14 амбуланти и чекаоница, а пасарелом је повезано са старом зградом у којој су специјалистичке службе. Као лекар који свој професионални ангажман везујем за терцијарни ниво здравствене заштите, имам велико поштовање према колегама које раде на примарном нивоу. За појединца је, као и за систем, квалитетна услуга која се пружа у првом контакту са лекаром од великог значаја за даљи ток лечења и паметно располагање ресурсима које имамо – напомиње градоначелник.  

Он је нагласио да су тренутно све очи упрте у изградњу дома здравља у Борчи, чије се отварање очекује до краја фебруара.

– У овај објекат, који ће имати око седам хиљада квадратних метара, уложено је око 77 милиона динара, како би око 100 хиљада суграђана из овог дела Београда могло да добије потребну медицинску помоћ. Нови дом здравља у Борчи запошљаваће 40 лекара и 90 медицинских сестара и другог особља. За Град, као један велики систем, улагање у инфраструктурне пројекте представља неопходну базу за развој квалитета услуга. Све ово је предуслов за задовољство грађана и унапређење квалитета живота становника главног града – казао је први човек престонице.

Он је истакао да је недавно обишао и завршне радове на новој здравственој станици у Угриновцима, која је огранак Дома здравља „Земун”.

– Укупна вредност инвестиције је око 230 милиона динара. Објекат је завршен у конструктивном смислу, грађевинско-занатски радови су у завршној фази, а у току су и завршна испитивања уграђених инсталација. На овом месту грађанима Угриноваца на располагању ће бити служба за здравствену заштиту деце и омладине, служба опште медицине, служба за здравствену заштиту жена, саветовалиште за труднице, служба за поливалентну патронажу, служба лабораторијске дијагностике, стоматолошка служба, апотека и друге техничке службе. Не треба посебно истицати колико су грађанима значајни овакви пројекти који лекаре доводе у комшилук. Све то још више добија на значају имајући у виду реализацију идеје о једнаком развоју свих београдских општина – рекао је Радојичић.

Осврћући се на развој Београда, додао је да у случају здравствене заштите имамое програме који се остварују паралелно са инфраструктуром и за које је ове године Секретаријат за здравствену заштиту одвојио око 258 милиона динара.  

– Не могу да не истакнем координацију рада Управе града и Министарства здравља, која је кључ успеха реализације свега што планирамо. Ова сарадња локалне и републичке власти пресудна је за добру динамику рада и нове идеје на листи будућих пројеката значајних за наше грађане. Епидемија је резултирала разарајућим последицама, али је такође ујединила снаге друштва и надлежних институција, што ће нам, верујем, бити драгоцено искуство за будућност – закључио је Радојичић.