уторак, 19. јануар 2021.

Радојичић: На Београдском сајму до сада вакцинисано око 1.300 Београђана

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић оценио је данас да је задовољан како функционише почетак масовније вакцинације у главном граду, а према тренутним подацима вакцинисано је око 1.300 људи.

– Имамо 24 пункта, 12 лекара који раде, све добро функционише и радује ме велико интересовање за вакцинацију. Грађани морају да имају личну карту и здравствену књижицу. Процедура је таква да се грађани најпре упишу, потом иду на лекарски преглед, након тога да се региструју, што обавља ИТ служба, и затим следи вакцинација. Процедура отприлике траје петнаест минута, а исто толико грађани остају и након вакцинације – навео је у изјави за „Београдску хронику” на једном од највећих пунктова за вакцинацију на Београдском сајму.

Градоначелник је рекао да ће се већ сутра вакцинација обављати од 10 до 19 часова, а требало би да грађани долазе по добијеним терминима, како је и иначе замишљена читава процедура.

– Људи су стрпљиви и нема застоја. Паркинг на сајму је бесплатан и тако ће сигурно бити до краја ове недеље. Тражимо одобрење да буде и даље тако, али је важно да не буде злоупотреба, те да паркинг служи само за људе који долазе да се вакцинишу – нагласио је Радојичић, додајући да је за понос како се Београђани уопште у овој тешкој ситуацији понашају.

Уз овај на сајму, дефинисано је још шеснаест пунктова у зависности од потреба.

– Град се обавезао да их оспособи у року од неколико дана ако затреба. Домови здравља такође имају своју функцију, тако да ће ако буде потребе и они бити активни – рекао је Радојичић.

Градоначелник је додао да је тренутно приоритет помоћ старијим суграђанима, било за регистрацију и заказивање прегледа или за превоз до места за вакцинацију. Кол центри по општинама и централни, градски воде рачуна о томе, додао је градоначелник, прецизирајући да је јуче 90 оператора било активно, те да су остварена 4.093 позива.