среда, 20. јануар 2021.

За два дана волонтерима кол центара пријавило се 2.630 старијих суграђана за имунизацију

Од понедељка је почело да ради свих 17 општинских кол центара са радним временом од 8 до 16 часова, а по потреби ће бити и продужено, казала је градска секретарка за социјални рад Наташа Станисављевић гостујући у Јутарњем програму Студија Б.

– На овим пословима ради око сто волонтера и Град Београд је у свакодневном контакту са кол центрима. Пратимо интензитет позива, потребе суграђана када је у питању имунизација, а по потреби биће повећан и број волонтера. Министарство здравља је надлежно за организацију имунизације, а Град Београд и друге локалне самоуправе су ту да дају подршку. Ми у кол центрима помажемо старијима од 65 година да се што лакше пријаве на систем Е управе, будући да то њима може представљати проблем. Волонтери су ту да старије суграђане проведу кроз портал и унесу њихове податке. Волонтери јављају термине за вакцинацију а старији суграђани уколико су непокретни или полупокретни, могу тражити и бесплатну услугу превоза. То радимо зато што желимо да сваки старији суграђанин који желе да се вакцинише, ту услугу и добије. Ми смо прва локална самоуправа која је организовала овај број кол центара, а као пример могу дати податак да је у првом дану било 4.093 позива, а јуче 5.163, са укупно 2.630 пријава – рекла је Наташа Станисављевић.

Говорећи о социјалној политици Града Београда, градска секретарка за социјалну заштиту подсетила је да је још током летњих месеци направљен план о смештају угрожених лица током зимског периода и хладног таласа.

– Желели смо да отворимо што већи број прихватних центара, како би сам смештај и помоћ били што доступнији. Током ове године отворено је додатних пет локација за бескућнике и лица без крова над главом. То су два прихватна центра, на Врачару и Аутокоманди, са додатних 40 кревета и изолационим блоком, као и три дневна центра у Сазоновој, Солунској и Јабучкој улици. Кроз њих је за месец дана прошло 350 суграђана без крова над главом – истакла је Станисављевићева.

Она је подсетила да је бескућништво посебан друштвени феномен и проблем јер нека лица не желе да прихвате и промене навике живота, а неки не желе да прихвате ни понуђену помоћ.

– Ако се на улици уочи лице које је промрзло и коме је помоћ хитно потребна, суграђани треба да позову Хитну помоћ, Комуналну милицију, Полицију или Центар за социјални рад. Наше је да изађемо на терен, укажемо помоћ тој особи и уколико она пристане, да је сместимо у прихватилиште или неки од прихватних центара. Омогућили смо таквим лицима и да се пријаве на адресу центара за социјални рад и добију личну карту којом улазе у систем здравствене и социјалне заштите. За она лица која то не желе омогућили смо да добију оброк у народним кухињама – казала је градска секретарка.

Наташа Станисављевић је истакла да је Град Београд помогао при формирању првог пункта за масовну имунизацију на Сајму.

– Град је помогао да се сале уреде и јуче је вакцинисана 1.241 особа. Све је функционисало беспрекорно, грађани су били задовољни и зато честитам медицинским радницима и свима који помажу у процесу имунизације. Уверена сам да ћемо овај посао обавити успешно и на задовољство свих суграђана – казала је Наташа Станисављевић.