среда, 20. јануар 2021.

Настављају се радови на санацији Скадарске улице

Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” заједно са другим учесницима у пројекту реконструкције наставило je другу фазу радова на потезу од Скадарлијске чесме до Улице Страхињића бана. Обнавља се дрворед са интегрисаним, аутоматским заливним системом и поставља нови мобилијар, саопштено је из овог предузећа.  

По завршетку грађевинских радова на санацији улице планирана је садња 38 нових стабала. Липа је врста која је одабрана за ову локацију као препознатљив симбол боемске четврти Београда. Једно стабло украсне јабуке биће засађено поред споменика Ђури Јакшићу. Пројектом је предвиђено и формирање нових садних места.

Да би се постигла униформност дрвореда у смислу величине, старости и врсте стабала која га чине, планирано је пресађивање 21 стабла на друге локације, док ће на њихово место бити засађене оформљене саднице липе већих димензија и обима дебла од 25 центиметара. Уз све саднице у Скадарској улици биће уграђен савремени аутоматски заливни систем помоћу којег ће дрвећу, осим воде, бити обезбеђено и редовно прихрањивање ђубривом.

По завршетку радова, читав потез ће красити укупно 50 стабала. Уз обновљени дрворед биће постављен и нови мобилијар, десет клупа и шест ђубријера. Сва садна места ће бити уређена завршном обрадом од камених коцки, у складу са критеријумима Завода за заштиту споменика културе Града Београда, прецизирано је у саопштењу.