среда, 20. јануар 2021.

Предлози за Награду града Београда до 20. фебруара

Град Београд објавио је обавештење о условима за додељивање Награде града Београда – деспот Стефан Лазаревић за 2020. годину. Такође, Награда града Београда додељује се и за стваралаштво младих, као и традиционална награда „Светислав Стојановић”. Рок за подношење предлога је 20. фебруар 2021. године. 

За дело које представља највредније достигнуће у уметности, науци, медицини, архитектури и урбанизму, пољопривреди, новинарству, образовању, спорту и заштити животне средине, као и за херојско дело, за дугогодишњи рад и трајан допринос развоју града Београда и за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за град Београд, обезбеђена је Награда града Београда – деспот Стефан Лазаревић. 

Главни услови за добијање награде су вансеријски резултати, пожртвованост и допринос престоници, сходно области у којој се конкурише. Добитници награде могу бити појединци или група за заједничко дело и може се доделити истом лицу више пута. Потребно је да аутор има пребивалиште на територији града Београда најмање годину дана.

Награда се додељује за дело које је постало доступно јавности први пут на територији Београда у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2020. године, а не спада у категорију дугогодишњег рада. У једној години додељује се највише 20 награда а право предлагања кандидата за награду имају правна и физичка лица.

Предлог се доставља у писаној форми, са образложењем и назнаком награде за коју се кандидат предлаже. Уз предлог се прилаже радна биографија кандидата и релевантна документација као доказ о делу. Предлози за доделу награде достављају се на писарницу Градске управе Града Београда, Улица краљице Марије број 1. За област заштита животне средине предлози се достављају на писарницу у Улици 27. марта 43-45. Предлози за остале области се достављају на писарницу Градске управе Града Београда, Трг Николе Пашића 6, са посебном назнаком области за коју се предлози предају. Листа предложених кандидата који испуњавају услове објављује се у дневним листовима најкасније до 15. марта 2021. године.

Награда града Београда за стваралаштво младих додељује се за дело које представља највредније остварење у научном и уметничком раду ученика и студената. Додељује се појединцу или групи, а може се доделити истом лицу више пута и то за дело доступно јавности први пут на територији града Београда у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2020. године. Награда није дељива.

Под делом које је постало доступно јавности подразумева се самостални рад ученика или студената који представља допринос у одређеној области науке. Годишње се додељују две награде, једна за научни, а друга за уметнички рад младих. 

Предлоге за награду могу поднети образовне установе уколико је рад који се предлаже за награду настао у овим установама или је на одређени начин повезан са њиховом делатношћу, као и појединци. Предлози се достављају у писаној форми са образложењем, подацима о кандидату, стваралаштву, описом рада и постигнутим резултатима. Уз предлог се прилажу два примерка дела и одговарајућа документација.

Предлози се достављају на писарницу Градске управе Града Београда, Улица краљице Марије 1, са назнаком: Награда за стваралаштво младих – Секретаријат за образовање и дечју заштиту. Рок за подношење предлога је такође 20. фебруар 2021. године. Листа предложених кандидата који испуњавају услове објављује се у дневним листовима најкасније до 15. марта 2021. године.

Награда града Београда „Светислав Стојановић” додељује се за изузетне резултате остварене у области заштите од пожара на територији града Београда у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2020. године, и то појединцу за изузетне подвиге и ватрогасној јединици која је остварила резултате што превазилазе просечан радни учинак. Право предлагања кандидата за награду имају Управа за заштиту и спасавање у Београду Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Ватрогасни савез Београда, као и грађани.

Предлог се подноси у писаном облику и треба да садржи податке и пратећу документацију. Достављају се на писарницу Градске управе Града Београда – Секретаријат за скупштинске послове и прописе, Трг Николе Пашића 6. Рок за подношење предлога је 20. фебруар 2021. године.

Одлуку о додељивању награде доноси Одбор који је образовала Скупштина Града Београда. Додатне информације су доступне на званичном сајту Града Београда у рубрици „Градски огласи, конкурси и тендери”.