понедељак, 12. април 2021.

Смиљанићева улица утврђена за просторно културно-историјску целину

Завод за заштиту споменика културе града Београда саопштио је да је Смиљанићева улица у Београду утврђена за просторно културно-историјску целину.

– Смиљанићева улица представља јединствени градски простор формиран крајем 19. и почетком 20. века. Највреднији део улице је на потезу од Његошеве до Крунске улице. Због својих карактеристичних типолошких одлика и архитектонско-урбанистичке вредности и складног амбијента с почетка 20. века, представља непроцењиво наслеђе и сведочанство у оквиру хронологије развоја престонице – наводи се у саопштењу.

Специфични улични потез чине приземне куће аутентичног изгледа, грађене у истом временском периоду и истих типских одлика и стилизације. Такође, представљају нераскидиви део архитектонско-урбанистичког развоја ширег подручја Источног Врачара.

Основна својства тог подручја, како се наводи, представљају очуваност грађевинског фонда и урбанистичке матрице.

– Очуван је низ објеката који се истичу својим архитектонским карактеристикама, стилским и типским посебностима. Градитељско наслеђе припада стилским карактеристикама које се везују за академску и сецесијску концепцију. Социолошка и културно-историјска вредност просторно културно-историјске целине везана је за личности које су имале непосредни утицај на друштвени и образовни развој Београда и Србије и које су биле становници тог простора – истиче се у саопштењу.