четвртак, 24. јун 2021.

Привредници из Ростова на Дону у посети Београду

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић примио је данас у Старом двору привредну делегацију Ростова на Дону коју је предводио потпредседник Привредне коморе Ростовског региона Јуриј Викторович Алексејевски. Састанку су присуствовали заменик секретара за привреду Раденко Дурковић, саветник председника Привредне коморе Србије Александар Кемивеш и директор „Дадова” Владимир Мијовић.

Пожелевши добродошлицу гостима из Руске Федерације, Андреја Младеновић је подсетио да Град Београд има веома добру сарадњу са руским градовима и компанијама из ове земље.

– Београд има братске односе са Москвом, имали смо више узвратних посета и та сарадња ће се и даље продубљивати организацијом даљих сусрета, а планиран је и нови протокол о сарадњи који ће по свом захвату бити још шири од претходног. Добре односе имамо и са другим градовима у Русији, попут Санкт Петербурга са којим ћемо такође потписати споразум о братимљењу – казао је Младеновић.

Он је у оквиру културне сарадње издвојио споменичко наслеђе, те подсетио да су јаке везе између српског и руског народа овековечене и спомеником цару Николају Другом, руским морнарима и угледном архитекти Николају Краснову, а за неколико месеци споменик ће добити и Свети Александар Невски.

– Споменици показују оно што је остало за нама, а у садашњем времену морамо градити и добре привредне односе два народа. Спремни смо да разговарамо, чујемо ваше предлоге и помогнемо вам у привредним активностима. У нашем граду имамо одличне односе са компанијама „Гаспромњефт” и „Лукоил”, а највише сарађујемо у области транспорта и саобраћаја и у више наврата имали смо добре састанке са руским компанијама и представницима вашег надлежног министарства. Подсетићу и да имамо добре односе са компанијом „Синара” из Москве, са којом преговарамо о београдском возу и увођењу „ласточка” система који функционише у области транспортног система – казао је Младеновић, подсетивши и на чињеницу да Србија није увела санкције Руској Федерацији.

Потпредседник Привредне коморе Ростовског региона Јуриј Викторович Алексејевски је указао да је историја међусобних односа веома добра и дубока и нагласио да је делегација већ седам дана у Србији и да је веома задовољна пријемом на који је наишла у нашој земљи.

– Наша два региона свако имају на чему да раде у економској области јер је досадашња размена била неразвијена. Ове године очекујемо вашу делегацију у граду Азову, овде имамо и свог представника, а са нама су на пут кренули представници различитих привредних грана, од машинства, преко еколошких паковања до производње вештачких ђубрива. Српски привредници већ су показали велико интересовање и већ смо нашли партнере у различитим областима. Постоји велики потенцијал за сарадњу са Ростовском облашћу јер имамо велике пољопривредне и индустријске комплексе који могу бити веома интересантни за српско тржиште – истакао је Алексејевски.

Делегација Привредне коморе Ростова на Дону посету Београду и Србији завршава сутра, 25. јуна.