петак, 25. јун 2021.

Весић: Водосистем у Београду стабилан, сви резервоари очувани – казне за ненаменско трошење воде

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је јутрос за Студио Б да је водосистем у Београду стабилан, да су сви резервоари очувани и да нигде нису потпуно испражњени. Захвалио је радницима ЈКП „Београдски водовод и канализација” који су, како је навео, у оваквим условима успели да одрже водосистем.

– И даље су екстремно високе температуре и права су елементарна непогода. Град се прилагођава томе да функционише као и у свакој елементарној непогоди. Ми смо се за ово припремили јер су високе температуре биле најављене. Хаварије се дешавају на другим системима и јасно је да су ти системи врло критични – нагласио је Весић.

Производимо 6.600 литара воде у секунди, што је много више од пројектованог капацитета који је око 6.000 литара, навео је Весић и додао да се производи око десет процената више него што је пројектована фабрика Макиш. 

– Када завршимо реконструкцију погона Језеро, следеће године имаћемо нових 1.000 литара, а убрзано улазимо у пројектовање фабрике за прераду пијаће воде Макиш три, која би требало да донесе нових 5.000 литара у секунди. На тај начин бисмо Београд обезбедили водом у наредних двадесет до тридесет година – истакао је Весић.

Према његовим речима, јуче је на терену било 30 екипа са Комуналном милицијом и због ненаменског трошења воде кажњена су 23 корисника.

– Заливају се баште, перу улице, неки имају своје базене, а потом неко нема довољан притисак или нема воду. Највише инспекције је у подавалским селима, Гроцкој, Барајеву, Обреновцу. Затекли смо човека у Барајеву како пере улицу испред радње. Када су га питали зашто то ради рекао је да расхлађује улицу. Јутрос сам у 6 сати у „Водоводу” имао оперативни састанак и данас ћемо хитно послати цистерну у Врчин, а помажемо колико можемо грочанском водоводу да се избори са овом ситуацијом. Суштински, право решење за Врчин ће бити када у марту следеће године прикључимо Врчин и Гроцку на регионални водовод Макиш–Младеновац. У међувремену радимо и водовод у Ритопеку, који ће у новембру бити завршен, те ће највећи део Ритопека бити прикључен на градску воду. Грађани Врчина следеће године неће имати овакве проблеме јер ће бити прикључени на градски водовод – појаснио је Весић.

Како је рекао, осим кажњавања морамо да нађемо решење за то да не могу да се заливају баште и да се троше енормне количине воде, тако да се размишља о увођењу блок-тарифа.

– Мислим да смо шпиц прошли, успели смо да сачувамо стабилност нашег система и већина грађана у сваком тренутку има воду. Било је неколико инцидентних ситуација, био је проблем са младеновачким водоводом, решавамо те ситуације на терену. То није градски водовод, али они пре два дана нису имали струју од 9 до 14 сати и тада су се испразнили резервоари. Како нису имали струју не знам, али то није нормално. Молим грађане за стрпљење, а када будемо урадили Макиш три и наставили са ширењем водоводне мреже, већина грађана Београда више неће имати овакве проблеме – закључио је Весић.