петак, 25. јун 2021.

Радојичић: Обнављањем фасада Београд добија изглед праве европске престонице

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је да, поштујући богато културно-историјско наслеђе, Град Београд наставља да обнавља фасаде зграда и тиме му додељује нови изглед, изглед какав наш град и заслужује. 

– На последњој седници Скупштине града детаљније је решено питање одржавања изгледа зграда које су део културно-историјске целине или уживају претходну заштиту. Наиме, овим новинама прецизније смо решили питање одговорности уређења и адекватног одржавања спољног изгледа зграда Београда. Како бисмо на виши ниво подигли изглед наше престонице, прописали смо обавезу одржавања уредног стања спољних делова зграда које су део културно-историјске целине или су део целине која ужива претходну заштиту. Све то радимо како бисмо очували аутентичност архитектуре нашег главног града – истакао је градоначелник Радојичић. 

У укључењу за ТВ Прва градоначелник је подсетио да је од 2015. до сада у главном граду уређено 250 фасада у оквиру културних целина, као и на објектима ван заштићених целина на територији града, што је веома важно јер оне, како је навео, представљају слику Београда.

Како је прецизирао, само током 2018. године урађено је 35 фасада у просторно културно-историјској целини „Косанчићев венац”, а током исте године урађено је и још пет фасада на објектима који су заштићени као културна добра. Током 2019. године окончани су радови на укупно 91 објекту и то на 28 објеката у просторно културно-историјској целини „Историјско језгро Београда” и на 63 објекта у просторно културно-историјској целини „Старо језгро Земуна”.

Укупна вредност изведених радова у периоду до 2020. износи око две милијарде динара.

– За наредни период опредељено је 490 милиона динара за намену обнове фасада. Искорак је направљен и када је реч о законској регулативи. У културно-историјским зонама правни субјекти су обавезни да воде рачуна о фасадама, што ће помоћи да даље унапредимо изглед нашег града. То је концепт по којем су многи европски градови уредили фасаде. Осим естетског аспекта, важна је и енергетска ефикасност која се на тај начин постиже – рекао је Радојичић.

Како је градоначелник појаснио, правна лица сада имају обавезу адекватног одржавања спољног изгледа зграда. Обавеза се односи на правна лица која су власници зграда, као што су на пример банке, школе, приватне компаније. Уколико правна лица не одржавају спољне делове зграда у уредном стању, прописана је новчана казна од 150 хиљада динара. Површине око зграде и сама ограда, уколико постоје, такође се морају одржавати у уредном стању. 

– Завод за заштиту споменика културе даје сагласност на изглед фасаде у културно-историјским целинама. Уредно стање спољних делова зграда подразумева да фасаде нису оштећене, запрљане, исписане, излепљене плакатима. Све европске престонице су одавно решиле ово питање. Како би наш Београд постао још лепше место за живот, у томе морамо да учествујемо сви ми. Потребно је да фасаде буду такве да не нарушавају општу уређеност и изглед града. Настојимо да сачувамо аутентични изглед нашег града. Између осталог, и то је нешто што привлачи туристе да посете Београд и да му се врате – додао је Радојичић. 

Градоначелник је указао и на значај уштеде енергије, која се постиже у објектима са квалитетно урађеном фасадом и изолацијом. На тај начин ће грађани Београда имати знатно мање издатака када је реч о плаћању месечних режија. 

– У тој области имамо читав низ пројеката, на којима Град Београд ради заједно са Министарством рударства и енергетике. Међу њима је и потписан Уговор о суфинансирању енергетске санације објеката, на основу којег Град даје десет милиона динара, а ресорно министарство исто толико. Реч је о пилот-пројекту помоћи грађанима за замену столарије и изолације на стамбеним објектима. Такође, заједно са Европском банком за обнову и развој радимо термалну рехабилитацију четири значајна градска објекта: Библиотеку града Београда, Студентску поликлинику и стационар, као и Хитну помоћ – закључио је Радојичић.