уторак, 21. септембар 2021.

Радојичић: Споразум о сарадњи са Санкт Петербургом од великог значаја за развој Београда

Споразум o сарадњи између Београда и Санкт Петербурга, који смо потписали приликом недавне посете овом граду, представља сјајан резултат изузетно добрих односа које председници Путин и Вучић негују годинама уназад, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић гостујући на ТВ Вести.

Према његовим речима у споразум су укључене области трговинске, економске, социјалне, хуманитарне и културне сарадње, сарадња из области екологије, као и план заједничких активности до 2024. године.

– Санкт Петербург је у области екологије веома успешан град, а томе у прилог говори податак да се у овом граду прерађује 95 одсто отпадних вода. У том домену надмашио је Хелсинки, зато можемо много да научимо од њих и да њихова искуства преточимо у праксу – истакао је Радојчић.

Градоначелник се током посете Санкт Петербургу састао и са замеником директора Музеја „Ермитаж”, будући да је потписаним споразумом предвиђена сарадња и у области културе.

– Водили смо разговоре у циљу реализације конкретних пројеката и о начину да се Београђанима приближи део културно-историјског богатства овог музеја који има више од три милиона уметничких и историјских експоната. Дакле, водили смо разговоре у два правца, први је да организујемо изложбу експоната „Ермитажа” у Београду, за чију реализацију ће бити потребно нешто више времена, отприлике око годину дана, а други правац разговора је био везан за организацију „Дана Ермитажа” у Београду, што ће подразумевати састанке стручњака из Београда и Санкт Петербурга у овој области.

Заједнички ћемо радити на томе да у догледно време реализујемо ову нашу жељу и договоре. Ово ће бити врхунски културни догађаји за све љубитеље уметности у нашем граду – рекао је Радојичић.

Он је подсетио да је повод посете Санкт Петербургу било обележавање 800 година од рођења Александра Невског, као и да је делегација Града Београда присуствовала откривању његовог споменика у санктпетербуршкој лаври Светог Александра Невског.

– Догађај је почео светом архијерејском литургијом коју је служио патријарх московски и целе Русије Кирил. После литургије званицама и великом броју окупљених грађана Санкт Петербурга обратили су се председница Савета Федерације при Руској думи, пуномоћни представник председника Путина за Северозападни регион и губернатор Беглов. Патријарх Кирил је у својој беседи рекао да је Александар Невски био пример владара који је успешно спојио власт и духовност. Зато ми је драго да ће у наредних месец дана сличан споменик бити постављен и у Београду, у порти Цркве Александра Невског – истакао је градоначелник.

Говорећи о епидемиолошкој ситуацији, градоначелник Радојичић је нагласио да је ситуација у вртићима стабилна.

– Ситуација у школама је нешто неповољнија али се прилагођавамо из дана у дан и на основу тога се доносе одлуке о моделу наставе. О вакцинацији младих, која је веома важна, разговарао сам на трибини са представницима студената Београдског универзитета. Разговарали смо о акцијама које су студентске организације спровеле досад, те о наставку сарадње Града са студентима. Град Београд остаје отворен за идеје младих, те је важно да наставимо да одржавамо поверење које смо изградили – закључио је први човек Београда.