петак, 25. новембар 2022.

Посета Сигурној женској кући

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, градска секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић посетила је Сигурну женску кућу. Данашњи датум уједно обележава и почетак акције „16 дана активизма”, која траје до 10. децембра, Међународног дана људских права, како би се симболично повезао проблем насиља над женама са људским правима и истакло да је такав вид насиља кршење људских права.

– Насиље над женама је најчешћи облик кршења женских људских права. Важно је да пружимо подршку и оснажимо  жене које трпе насиље у породици и да их охрабримо да реагују, да пријаве насиље – навела је Александра Чамагић. 

Прва Сигурна кућа отворена је 1. новембра 2000. године. Услуга привремени смештај у Прихватилиште за жене жртве насиља у породици је у систем социјалне заштите града Београда формално-правно уведена 2016. године. До тада је ова услуга финансирана пројектно и од тада за њено функционисање Град издваја око 20 милиона годишње. Од 2016. године уточиште у Сигурној кући пронашла је 331 жена и 283 деце. 

– Драго ми је што на овај дан имам прилику да проведем време у Сигурној кући са храбрим женама које су свој мир и заштиту пронашле овде. Такође, и да се потрудимо да заједничким снагама ову услугу Града Београда додатно унапредимо и побољшамо – изјавила је секретарка за социјалну заштиту Александра Чамагић.  

Услуга привремени смештај у Прихватилиште за жене жртве насиља у породици обезбеђује се за жене и децу жртве насиља којима је неопходно осигурати безбедност и издвајање из породице ради спречавања вршења насиља, а у циљу задовољавања основних потреба у виду смештаја, исхране, правне подршке, подршке при запошљавању и других облика подршке. Услуга привременог смештаја у Прихватилиште пружа се 24 часа за највише 30 корисника дневно.

Корисници услуге привременог смештаја у прихватилиште су жене жртве насиља у породици и њихова деца, и то жене које имају пребивалиште на територији града Београда, жене расељене са Косова и Метохије које имају боравиште на територији града Београда, жене страни држављани са сталним настањењем на територији града Београда и деца жртве без обзира на пријаву пребивалишта.

Услуга привременог смештаја обезбеђује се у трајању до шест месеци, а у изузетном случају, ако се из оправданих разлога не може обезбедити други облик заштите, услуга може трајати и дуже. 

Координаторка Сигурне женске куће Весна Станојевић изјавила је да је важно послати поруку да жене нису саме и да је важно да  охрабримо жене да пријаве насилнике.