понедељак, 27. март 2023.

Јубиларно издање Мартовског фестивала од 28. марта до 2. априла

Овогодишње издање Београдског фестивала документарног и краткометражног филма, Мартовски фестивал, биће одржано од 28. марта до 2. априла, саопштено је на данашњој конференцији за новинаре у Старом двору.

Секретарка за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић је подсетила да је Мартовски фестивал један од најстаријих фестивала ове врсте у Европи, те да је у питању једна од 14 сталних манифестација из области културе од значаја за Град Београд.

– У питању је јубиларно, 70. издање фестивала. Град Београд и Секретаријат за културу, Одбор манифестације са председником Скупштине града Николом Никодијевићем на челу, као и организатор – Дом омладине Београда, те уметнички директор Дејан Дабић потрудили су се да ово издање фестивала квалитетом и атрактивношћу надмаши претходна издања. Мартовски фестивал је био и остао генератор филмског стваралаштва и развитка филмске публике на овим просторима. Због свега тога његов значај је немерљив. Поносни смо на квалитет домаћег и међународног такмичарског програма, али и на атрактивност ревијалног програма фестивала који отвара победник овогодишњег Берлинског фестивала, француски документарац редитеља Николе Филибера. Позивамо љубитеље и филма и суграђане, као и госте Београда, да од сутра посете фестивал који открива све богатство филмског језика и будућа велика имена седме уметности – рекла је Наташа Михаиловић Вацић.

Вршилац дужности директора Дома омладине Ненад Драговић је истакао да је установа на чијем је челу извршни продуцент Мартовског фестивала.

– Са задовољством могу да обавестим јавност да је све спремно за почетак овогодишњег фестивала и обележавање јубилеја. Оволико дугом традицијом не могу да се похвале ни многи фестивали у свету. За 70 година постојања Мартовски фестивал је указом председника Србије одликован Сретењским орденом трећег степена, за нарочите заслуге у јавним и културним делатностима. То је признање свима који су у прошлости или данас били део овог фестивала – рекао је Драговић.

Уметнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић је истакао да ће овогодишњи програм бити реализован на три „пункта”, када је реч о пројекцијама.

– У питању су сала „Американа” и Велика сала Дома омладине, као и сала Југословенске кинотеке у Косовској улици, где ће бити приказивани лауреати Мартовског фестивала. Овогодишње издање је у знаку традиције, будући да ниједан филмски фестивал у Србији до сада није прославио 70 година постојања. Када је у питању атрактивност понуде, јасно је колико је важно што фестивал отвара победник Берлинског фестивала „На броду Адаман” Француза Николе Филибера. То ће бити и регионална премијера овог остварења, а на отварању ћемо имати журнале филмских новости који ће нас подсетити на прва издања фестивала у Београду, 60-их година прошлог века – рекао је Дабић.

Отварање фестивала заказано је за сутра у 19 часова у Дому омладине Београда.