уторак, 28. март 2023.

Финале „Еко-квиза” београдских основаца

Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” организоваће у среду, 29. марта, финално такмичење београдских основаца „Еко-квиз” у којем ће учествовати екипе ученика виших разреда четири београдске основне школе, саопштило је ово комунално предузеће.

Победничка екипа наступиће 21. априла у финалу републичког такмичења у Установи културе „Театар Вук” где ће се у играма и квизу знања окушати и школе победнице из Вршца, Горњег Милановца и Зрењанина.

Јавно комунално предузеће „Градска чистоћа” ово значајно еколошко такмичење организује од 2014. уз подршку Скупштине Града Београда, са изузетком протекле две године када такмичење није одржано због епидемиолошке ситуације. Сада, седму сезону заредом, предузеће наставља успешну традицију надметања ученика виших разреда основних школа.

„Еко-квиз” је пројекат едукативног карактера намењен ученицима од петог до осмог разреда основне школе, а циљ овог такмичења је подизање нивоа свести основаца о значају животне средине и нивоа информисаности о рециклажи и екологији.

У име сваке школе наступа екипа од четири члана, и то по један ученик петог, шестог, седмог и осмог разреда. Такмиче се по четири школе, од којих две боље пролазе у наредни круг такмичења. Квиз је конципиран тако да се састоји из три дела: први део је еко-играоница, други квиз знања, а трећи део је еко-слагалица, који се бодују по тачно утврђеним пропозицијама.

Из овог комуналног предузећа су такође саопштили да ће наставити да спроводе атрактивне едукативне кампање попут „Еко-квиза”, посебно за најмлађе суграђане и школарце, који су увек у фокусу Сектора за еколошку едукацију и информисање, имајући у виду да су значај заштите животне средине и екологије и даље теме о којима се највише говори, те на које је усмерена највећа пажња јавности.