Београдски маратон

 

Београдски маратон је највећа и најмасовнија спортска манифестација у Србији. Почео је као идеја групе ентузијаста да се обнови трка која се још давне 1910. трчала од Обреновца до Београда. Први маратон је одржан 8. маја 1988. године, а дужина стазе је износила 23 км, са неколико пролазних циљева. Стаза Другог маратона износила је 46,7 км, са стартом и циљем испред Дома Народне скупштине.

Сматрајући да је маратон једно од препознатљивости великих светских метропола, Југословенско спортско друштво "Партизан", преузима организацију маратона уз свесрдно разумевање Града Београда и помоћ свих служби, комуналних предузећа и извршних органа. Скупштина града Београда септембра 2003. доноси одлуку којом се Београдски маратон проглашава догађајем од посебног значаја за Град Београд.

Београдски маратон прилагођен је свим узрастима:
Дечији маратон, трка намењена најмлађима
Трка задовољства, догађај са највећим бројем учесника
Полумаратон, урађен је по свим светским стандардима, а намењен је озбиљнијој тркачкој популацији
Маратон, главна трка манифестације, намењен најспремнијим тркачима.

Сва дешавања на улицама града прате сви домаћи и велики део страних медија. Репортаже са манифестације преносе Eurosport, Sky Sport, ISPN, а присутност великих медијских кућа и публицитет који манифестација добија пружа могућност да цео свет на овај начин учествује у маратону и поздрави победнике и пријатеље манифестације.

Организација манифестације спроводи се у складу са највишим светским стандардима, а тим који организује маратон добио је бројна светска и домаћа признања за свој рад. Београд је доказао свету да је способан и спреман да уђе у велику породицу земаља које имају потенцијал и ресурсе да на највишем нивоу реализују најкомплекснију тркачку манифестацију и да стане раме уз раме са највећим светским маратонима: Њујорк, Лондон, Париз, Ротердам…

www.bgdmarathon.org