петак, 19. април 2024.

Александар Шапић свечано уручио лауреатима Награду града Београда за 2023. годину

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић уручио је данас лауреатима на свечаности у Старом двору „Награду града Београда – Деспот Стефан Лазаревић”, Награду града Београда за стваралаштво младих и Награду „Светислав Стојановић” за 2023. годину, пожелео им пуно среће и захвалио на свему што су учинили за свој град. 

– Честитам нашим лауреатима. Велико ми је задовољство што сам у прилици да, у име нашег лепог града, овом наградом најбољима укажемо велико поштовање. Свима вама који сте добили награду желим да вам она буде подстрек за многе друге ствари, лепе и корисне, које ћете урадити у животу. Још једном вам од срца честитам и желим све најбоље – рекао је Шапић.

У име награђених обратио се и захвалио Бранко Анђић, добитник награде за књижевност, и захвалио свима на додели изузетног признања које носи име деспота Стефана Лазаревића.

– Високи Стефан и Београд су два симбола спојена у имену награде који најбоље оличавају тежњу напретку и вредностима којима се приклањају наши прегаоци уметничке, научне, привредне, друштвене и друге делатности, а који данас примају ово угледно признање – рекао је Анђић и додао да му је веома драго што је добио награду која носи име творца Ресавске школе и аутора „Слово љубве”. 

Награда града Београда додељује се у оквиру манифестације „Дани Београда” заслужним појединцима који су својим радом и делима у претходној години изузетно унапредили културни, научни, привредни и спортски живот у нашем граду. 

Награда у области књижевности и преводног стваралаштва припала је Бранку Анђићу, за филмско и радио-телевизијско стваралаштво Дарку Лунгуловом, за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Ђорђу Аралици, а за музичко и музичко-сценско стваралаштво Владимиру Милошевићу, Уни Станић и Немањи Станковићу, члановима клавирског трија „Corda”.

Награда за друштвене и хуманистичке науке припала је др Ирени Шентевској, за природне и техничке науке проф. др Слободану Вујићу, а за проналазаштво добитници су проф. др Душан Мијин, др Милица Светозаревић Арсовић, проф. др Зорица Кнежевић Југовић, др Ана Дајић, др Марина Михајловић и др Мића Јовановић, Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду. За изузетно дело које представља допринос развоју медицине лауреати су проф. др Радица Степановић Петровић, проф. др Мирослав Савић, проф. др Маја Томић и проф. др Александра Новаковић, док је за рад или резултате изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине награђен проф. др Павле Грегорић. У области архитектуре и урбанизма награду је понео Дејан Миљковић, за пољопривреду Породично пољопривредно газдинство Дарка Здјелара из Угриноваца, општина Земун, а за новинарство Круна Уна Митровић.

Награда града Београда за спорт припала је кошаркашу Богдану Богдановићу, а за заштиту животне средине Николи Срзентићу и Невени Некић, члановима удружења Регионални центар за младе таленте „Никола Тесла”.

За дугогодишњи рад и трајни допринос развоју Београда награда је припала Драгану Марићу, док је специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за Град Београд добио Јован Маљоковић.

Награда града Београда за стваралаштво младих за 2023. годину за област уметности припала је Ани Шевић, а за област науке Милану Мирчићу.

Добитник Награде града Београда „Светислав Стојановић” за појединца је Никола Валдевит, а за ватрогасну јединицу – Ватрогасно-спасилачка чета „Кошутњак”.

У областима „позоришно стваралаштво” и „херојско дело” није било предложених кандидата, а није додељена ни награда за област образовања.

Овој свечаности присуствовали су представници Града Београда и истакнути представници јавног и културног живота Београда и Србије.

Напомена: Видео-материјал са догађаја може се преузети са линка

https://wetransfer.com/downloads/cc13247a7e53628d2f6d3bbbe3352ffa20240419111931/be88296d35e704eaa121455768bb242920240419111931/0e730c