Опрезно са лако кварљивим намирницама
Стручњаци Градског завода за заштиту здравља упозоравају Београђане да буду опрезни приликом куповине, начина чувања и обраде намирница у току летњег периода, посебно када су температуре високе.
– Поједине намирнице, као што су млеко и млечни производи, месо, риба, производи од јаја, сладоледи, као и колачи са кремом, осетљиве су на високу спољну температуру па се из тих разлога сврставају у лако кварљиве. Овакве производе треба куповати само у радњама у којима се чувају у расхладним уређајима, а пре куповине неопходно је погледати датум производње и рок употребе – рекла је данас за БЕОИНФО др Светлана Љубичић, специјалиста хигијене у овој здравственој институцији.
Др Љубичић препоручује суграђанима да производе од млека и живинско месо купују искључиво на млечним пијацама које имају расхладне уређаје, а никако на тезгама. Она је подсетила да се све намирнице у кући морају држати у фрижидеру на температури од минус четири степена. Млеко и месо треба остављати тамо где је најхладније, затим кувана јела, а на самом дну воће и поврће. За чување намирница у фрижидеру треба користити стаклене посуде или алуминијумске фолије, док воће и поврће треба одлагати у папирне кесе.
Лекари Градског завода за заштиту здравља да се у овом периоду узима што више воћа и поврћа, као и рибе, док најважнијим сматрају уношење у организам доста течности у облику чорба, супа, воћних сокова и чајева.