Београд - Град будућности јужне Европе

 

У другој фази Такмичења за европске градове и регионе будућности у 2006. и 2007. години, које организује часопис „Фајненшел тајмс” („Financial Times”), Београд је 16. марта 2006. у Кану проглашен за „Град будућности јужне Европе”. Поред Београда, награде су добили Париз као „Град будућности западне Европе”, Брно као „Град будућности централне Европе”, Баку као „Град будућности источне Европе” и Лондон „Град будућности северне Европе”, који је проглашен и за „Град будућности Европе 2006/07”. У првом кругу главни град Србије изабран је за „Град будућности централног дела југоисточне Европе”. Регион јужне Европе, где је Београд „Град будућности”, поред Србије обухвата и Словенију, Хрватску, Босну и Херцеговину, Македонију, Албанију, Бугарску, Румунију, Грчку, Турску и медитеранска острва Кипар, Малту, Сицилију, Корзику и Крит.

– Била нам је част што смо у такмичењу „Фајненшел тајмса” проглашени за град будућности Јужне Европе, јер смо се нашли у друштву са градовима који су или у драматичном развоју или имају дугу пословну традицију – рекао је Ненад Богдановић, градоначелник Београда, поводом избора Београда за град будућности јужне Европе.

– Оно што треба да се деси и Београду и Србији је да страни капитал почне што брже да пристиже. Без тога нема нових радних места и нових програма. Новца у самој земљи нема много, већ је он код страних инвеститора и зато су нам они неопходни. Ми смо прошли један период када је требало улагати у инфраструктуру појединих делова града и ту се сада гради. Најновије „гринфилд” инвестиције нису више на Новом Београду, на којем је у протеклом периоду највише грађено већ у Земуну и он ће ускоро по инвестицијама постати потпуно равноправан са Новим Београдом. Град мора наставити да улаже у инфраструктуру, гради нову и ревитализује стару и тако ствара услове за потенцијалне инвеститоре. О томе шта то значи довољно говори податак да је од уређења градског грађевинског земљишта град Београд  2000. године остварио приход од око 10 милиона евра, док ће ове године тај приход највероватније износити око 100 милиона евра. Сав тај новац ћемо поново уложити у нову инфраструктуру било да је комунална или транспортна – рекао је Ненад Богдановић.

Градоначелник је нагласио да се много радило на стварању инфраструктурних услова око аутопута и шире зоне око њега, до аеродрома, а да је следећи задатак створити неопходну инфраструктуру око новосадског аутопута до иза Батајнице, затим на правцима према Зрењанину и Новом Саду, Ибарској магистрали и правцу према Нишу. Посебно су споменути и пројекти на обалама река као и локације у самом граду које су протеклих петнаестак година стајале напуштене.

– У овом тренутку за сваку локацију коју понудимо добијемо много понуда, али ми морамо стварати и уређивати много више таквих локација, јер интерес постоји. Моја процена је да ће се за три године у Београду градити по милион и по квадрата пословног и стамбеног простора, да ће просечна плата бити око 500 евра и да ће те темпо запошљавања бити на далеко вишем нивоу – истакао је Богдановић.

Говорећи о жељи да талас улагања захвати и целу Србију, Богдановић је поновио да је неопходно да започне процес децентрализације и не политичког, већ интересног повезивања локалних заједница. На тај начин и велики део Србије, попут примера Београда може равноправно да допринесе развоју целе државе, закључио је Богдановић.

По речима Весне Перић, заменице директора Агенције за страна улагања и промоцију извоза Републике Србије (www.siepa.sr.gov.yu), која је у сарадњи са УСАИД–СЕДП кандидовала Београд за ову награду, главни град је, по њеним речима за ово такмичење квалификовао повољан географски положај и досадашња страна улагања. Приступ привлачењу инвеститора који Београд има последњих година представља пример како и друге локалне заједнице у Србији могу да постану атрактивне за улагање капитала, рекла је Перићева.

Такмичење за „Градове и регионе будућности” организује специјализовано издање „Фајненшел тајмса” за страна директна улагања – ФДИ Магазин, а ова престижна годишња награда додељује се за све континенте. Награда представља и препоруку најпознатијег економског листа на свету за локације у које треба улагати. Категорије и критеријуми по којима стручни жири одлучује су економски потенцијал, трошкови пословања, људски ресурси, транспорт, информационе технологије и телекомуникације, квалитет живота за стране улагаче, као и најбоља промотивна стратегија за привлачење директних страних инвестиција.

Погледајте вест о награди