четвртак, 8. децембар 2011.

Нове надстрешнице за шири центар града

На стајалиштима јавног превоза на периферији града почетком следеће године биће постављено 150 нових градских надстрешница, од чега ће највећи број бити позициониран на местима која до сада нису била покривена, изјавио је за Беоинфо директор Дирекције за јавни превоз Зоран Шарац.

– Очекујемо да њихово постављање почне у фебруару, а завршетак би требало да буде током априла. Градске надстрешнице ће добити периферија града. А један мањи број надстрешница ће бити постављен и на местима где су такозване „печурке” дотрајале. Те печурке ће бити демонтиране и послате на репарацију, након чега ће поново бити постављене на места где је то неопходно – прецизирао је Шарац.

Како је истакао, нове надстрешнице ће бити направљене од квалитетних материјала, лаких за одржавање али и веома издржљиве „о чему смо посебно водили рачуна“.

– Имаћемо три врсте нових надстрешница. Потпуно отворена варијанта надстрешница значи да оне имају само носеће стубове и кров, друга врста је полузатворена и има задњу страницу, то јест надстрешница је затворена у реду задњих стубова и донекле бочно, и потпуно затворена варијанта, где постоје бочне стране и задња страна, са клупом у све три варијанте. Градске надстрешнице представљају компромис између надстрешница у центру града, које су најмодерније, имају доста стакла и својом естетиком се уклапају у амбијент градских улица, а ипак су функционалније од печурки. Печурке и даље имамо на мрежи, али њих смо с временом дислоцирали на улазно-излазне правце, коридоре ка граду и од града, према насељеним места на широј територији града – рекао је Шарац.

Нове градске надстрешнице ће бити постављене на стајалишта која имају нешто скромније техничке карактеристике од стајалишта у центру града, на ужим и краћим стајалиштима.

Према речима Шарца, у току је постављање 650 надстрешница на подручју шире територије града. Он је додао да је Дирекција за јавни превоз иницирала постављање надстрешница новог типа пре свега ради ефикасније и боље заштите корисника јавног градског превоза од атмосферских утицаја. Осим тога, ове надстрешнице одликује и модеран дизајн и могућност постављања информационе табле намењене корисницима јавног превоза.

На мрежи линија јавног градског превоза у Београду постоји приближно 2.500 стајалишта.