уторак, 14. јул 2015.

Мали: Закон о конверзији земљишта привући ће инвеститоре и поспешити грађевинску индустрију Београда

Закон о конверзији земљишта је врло важан закон и за Републику Србију и за Град Београд јер ће његовом применом бити убрзан развој грађевинске индустрије како Београда тако и Србије, рекао је градоначелник Синиша Мали.

Он је, гостујући на ТВ Пинк, нагласио да овај закон прати Закон о планирању и изградњи који је ступио на снагу у марту ове године и  да он треба да убрза и потпуно заврши процес својинске трансформације земљишта који је започет 2009. године.

– Циљ овог закона је да се статус земљишта које је у закупу конвертује у оно што закон препознаје, а то је приватно, државно или задружно власништво. То је веома важно јер највећи број инвеститора, поготово оних који долазе из иностранства, препознају управо државно или приватно власништво, а не коришћење или накнаду за коришћење грађевинског земљишта. Закон о конверзији својине земљишта из једног облика у други нам даје могућност да употпунимо законски оквир и да на тај начин поспешимо и убрзамо развој грађевинске индустрије како Београда тако и Републике Србије – рекао је Синиша Мали.

Он је оповргао опозиционе посланике који су изразили сумњу у рок за конверзију земљишта и капацитет локалних самоуправа које треба да одреде висину накнада за конверзију и подсетио да је претходни закон о конверзији Оливера Дулића у потпуности зауставио све што се дешавало у грађевинској индустрији Србије.

– Сумњали су и у примену Закона о планирању и изградњи, да дозволе могу да се издају за 28 дана, а тај систем функционише. Сада инвеститор на једном шалтеру предаје сва документа и у року од 28 дана добија дозволу. Ми смо у Граду Београду од 17. децембра, од када се примењује нови Закон о планирању и изградњи, издали грађевинских дозвола за 220 хиљада квадратних метара на којима може да се гради – рекао је градоначелник и додао да је веома важно што је Влада Републике Србије прихватила амандман Града Београда.

Он је прецизирао да је прва верзија закона предвиђала да сви они који су започели процес добијања грађевинске дозволе морају тај процес да покрену поново.

– Ми смо предложили да се тим инвеститорима омогући рок од 12 месеци да оно што су започели, у смислу добијања грађевинске дозволе, припрема одговарајућих идејних решења и свега осталог, и заврше, тако да грађевинска индустрија не стане и не мора све да се врати на почетак. Уверен сам да ће и Закон о конверзији и Закон о планирању и изградњи дати очекиване резултате – рекао је Мали.

Поред конверзије, закон нуди и закуп на 99 година, а градоначелник каже да је то веома дуг период и да се овај закуп може третирати као нека врста власништва и нема разлога да се  овим законом о конверзији то питање не реши управо на начин да се зна ко је власник земљишта, да он плати одговарајућу тржишпну цену за то земљиште и на основу тога добије грађевинску дозволу.

Градоначелник је изразио и очекивање да ће се до краја месеца потписати уговор са кинеском компанијом „Меита”, великим инвеститором који има намеру да отвори фабрику у Баричу, што ће обезбедити 1.400 нових радних места. На јесен би инвеститор требало да почне радове, што ће бити велика и значајна вест за Обреновчане. Синиша Мали је нагласио ће то бити „прва слободна зона у Београду”, а план је да их буде и у Младеновцу, Лазаревцу и Гроцкој, где има много потенцијала за инвеститоре.

Мали је говорио и о наредној седници Скупштине Београда, где ће се пред одборницима наћи и одлуке о будућем јавно-приватном партнерству за уређење депоније Винча и за обављање градског превоза путника на територији града, за шта је град добио сагласност Комисије за јавно-приватно партнерство Владе Србије. Градоначелник је истакао да уговор са приватним превозницима истиче крајем ове године, те да ће се након седнице расписати нови тендер за наредних десет година.

– Од приватних превозника захтеваћемо строже услове, па ће тако сви аутобуси морати да имају климу, бежични интернет и бројаче путника, а такође сва возила мораће да буду и исте боје – рекао је Мали.

Гостујући на „ТВ Пинк”, градоначелник је говорио и о новом закону о главном граду, рекавши да Београд жели да преузме неке нове надлежности и одговорности које ће омогућити грађанима бољи и квалитетнији живот. То су, нагласио је градоначелник, надлежности у области инспекције, катастра, образовања и дечје заштите. Али, град неће стати само на измени овог закона, већ ће иницирати и измене осталих системских закона који регулишу поједине области.

– План је да већ током наредне недеље Град Београд има спремне све предлоге измена закона како о главном граду тако и о водама, предшколском образовању, катастру и другом, како бисмо надлежности и одговорност града јасно дефинисали, уз овлашћења да неке ствари променимо набоље – истакао је градоначелник и додао да се до краја године очекује и измена Статута Београда, што ће омогућити даљу децентрализацију и већа овлашћења и одговорности општина – закључио је Мали.