петак, 20. мај 2016.

Отворен Сајам „ИТ конект”

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић отворио је данас Сајам запошљавањa „ИТ конект”, који се данас и сутра одржава у хотелу „Југославија”. Током два дана на штандовима више од 30 излагача очекује се присуство 2.500 учесника, а ове године као један од учесника наступа и Израел, који има веома развијену ИТ индустрију.

Говорећи о важности ИТ сектора Драгомир Петронијевић је истакао да Град Београд подржава тај сектор као један од својих приоритетних задатака у запошљавању младих људи.

– Овде ће се представити већ афирмисане компаније, старт-ап предузећа, као и компаније које желе да представе своје нове производе. Ми желимо да у Београду своје боравиште нађе што више компанија из области ИТ индустрије, да помогнемо онима којима је помоћ потребна и да омогућимо да те фирме раде из наше земље за трећа тржишта. Циљ нам је да до краја године испунимо Научно-технолошки парк, а управо јуче је свој простор у оквиру ове институције нашла и компанија „Фесто”, једна од најозбиљнијих немачких компанија у овој области, која у Србији већ запошљава 50 људи. Отварањем сала за обуку свршених студената који ће ту моћи да унапређују своја знања пружићемо младима могућност усавршавања у својој земљи и надамо се тако смањити одлазак „ајтијеваца” у иностранство и омогућити повратак онима који желе да започну самостални бизнис у свом граду – истакао је Драгомир Петронијевић.

Заменик директора београдске филијале Националне службе за запошљавање Синиша Кнежевић рекао је да ће ова институција заједно са Градом Београдом наставити да подржава све сајмове овог типа, нагласивши да се ради о веома траженим занимањима за које ова служба организује и додатне обуке за тржиште рада или познатог послодавца. Он је позвао све заинтересоване, како незапослене тако и послодавце, да се обрате НСЗ-у у оквиру стручне праксе јер је област ИТ индустрије једна од тренутно кадровски најдефицитарнијих делатности.

Амбасадор Израела Јосеф Леви указао је да Србија и Израел у светским оквирима  представљају мале земље које морају развијати знање и тиме конкурисати на светском тржишту. Он је позвао младе да улажу у себе и да сами одређују своју будућност, рекавши да је то могуће управо у ИТ сектору. Он је као добар пример истакао управо Израел, нагласивши важност старт-ап кредита и државних подстицаја у развоју нових технологија.

Сајам за запошљавање „ИТ конект” трајаће данас и сутра, од 10 до 18 часова, а међу овогодишњим излагачима су „Мајкрософт”, „Шнајдер електрик”, „Квантокс”, Теленор”, „Емрик”, „ИБМ”, „Леви 9” и многе друге.