среда, 1. јун 2016.

Отворен седми Босифест уз подршку Града Београда

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин свечано су вечерас у Дому омладине отворили седми Београдски интернационални филмски фестивал особа са инвалидитетом „Босифест 2016”. 

Догађају су присуствовали секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и секретар за културу Града Београда Владан Вукосављевић, који је и члан жирија. 

Петронијевић је подсетио да је Град Београд од оснивања партнер ове значајне манифестације. Он је истакао да овај фестивал, поред тога што скреће пажњу на проблеме са којима се суочавају особе са инвалидитетом, скреће пажњу и на њихову свакодневницу, која зна да буде и позитивна и креативна. 

– Важно је истаћи да се овај фестивал, на који смо сви данас поносни, налази и у туристичкој понуди града Београда – навео је Петронијевић и додао да ће се и убудуће све одлуке Града Београда које се тичу ове популације доносити заједно са особама са инвалидитетом.

Он је подсетио да је Град Београд само у току прошле године поставио 100 рампи по стамбеним зградама за особе са инвалидитетом и најавио наставак акције како би Београд постао град без баријера. 

Министар Вулин је истакао да особе са инвалидитетом имају право да користе овај свет као и било ко други, док је на друштву да тим особама омогући да у складу са њиховим способностима стварају, као и да је овај фестивал још један доказ те креативности. 

Директор фестивала Дарко Ивић захвалио је Граду Београду и надлежним министарствима без чије помоћи, како је нагласио, фестивал не би могао опстати седам година. Он је истакао да се овогодишња манифестација одржава под слоганом „Снага креативности”, који је упућен, пре свих, младим људима да се охрабре и, без обзира на хендикеп, баве свим друштвеним делатностима.