среда, 15. јун 2016.

Синиша Мали: Уштедама и ребалансом буџета до реализације важних пројеката на које се чека деценијама

Градско веће Града Београда утврдило је на данашњој седници Предлог одлуке о ребалансу буџета за 2016. годину, који ће се пред одборницима Скупштине града наћи 22. јуна, а председавајући, градоначелник Београда Синиша Мали, истакао је да je то само наставак консолидације јавних финансија.

– Овај ребаланс градског буџета пре свега је последица остварења прихода града изнад планиране динамике у износу од 9,9 милијарди динара. То указује на повећање привредних активности у Београду, као повољном амбијенту за инвестирање и развој бизниса – оценио је Мали.

Он је  додао да се процењује да ће приходи и примања буџета града до краја године бити за више од пет милијарди динара већи од планираног.

– Настављамо са политиком штедње и консолидације јавних финансија и само ове године очекујемо да ћемо вратити око 60 милиона евра кредита према банкама, али и да ћемо смањити задужења јавних предузећа и општина. Ни ове године не планирамо додатна задуживања, што говори колико смо одговорни и колико се разликујемо од претходне градске власти. Уз то, овим ребалансом враћамо преосталих 4,6 милијарди динара од укупно 14 милијарди дуга које је оставила претходна градска власт према корисницима социјалних примања, према школама, вртићима – рекао је Синиша Мали и истакао да политика која се примењује већ две године подразумева да се све преузете обавезе редовно измирују и да је то једина одговорна политика према грађанима Београда.

Градоначелник Београда је истакао да је ребаланс буџета резултат доброг пословања у претходном периоду, те да су се омогућила средства за финансирање важних пројеката за престоницу.

– Смањујемо дефицит и даље враћамо дугове, а овај ребаланс представља само наставак доброг руковођења градским финансијама. Ребалансом смо издвојили новац за важне пројекте који на реализацију чекају деценијама, као што су реконструкција Безистана и пролаза ка Нушићевој улици, изградња тунела који ће повезати Савску и Дунавску падину, за који идеја постоји више од 70 година – истакао је Мали.

Он је додао да ће ребаланс, поред наведеног, обезбедити средства за санацију и реконструкцију подземних пролаза у центру града, уређење парка уз Дунав код хотела Југославија, али и уређење нових парковских и зелених површина у Булевару ослобођења, код Каленићеве пијаце и испод пијаце на Сењаку.

– Такође, омогућена је израда планова детаљне регулације и техничке документације за парк Ушће, који ће бити уређен по узору на Горки парк у Москви. Средства су додатно издвојена за нове бициклистичке стазе, покретање реализације моста преко Дунава на позицији Аде Хује, реконструкцију великих градских саобраћајница, санацију рукавца код Аде Хује и коначну изградњу трамвајске пруге преко Моста на Ади. Све ово не би било могуће да се финансијама града није руководило на паметан и домаћински начин – нагласио је градоначелник.

Синиша Мали је додао да је издвојен новац и за пројекте потпуне реконструкције четири пијаце у централним градским општинама – Каленић, Сењак, Скадарлијa и Палилулскa пијацa, али и за уређење осталих. Према његовим речима, ребалансом су издвојена средства за замену подземних контејнера, који дуже време представљају проблем Београђанима.

Он је истакао да је посебно поносан на то што ће Град Београд по први пут помоћи женско предузетништво и изаћи у сусрет предузетницама да реализују своје идеје.