недеља, 11. септембар 2016.

Синиша Мали: Могућност успостављања директног лета до Техерана од средине следеће године

Градоначелник Београда Синиша Мали истакао је данас да би национална авиокомпанија „Ер Србија” већ од средине наредне године могла да успостави директан лет за Техеран, што би омогућило развој туризма и нове инвестиције са Блиског истока.

Он је другог дана званичне посете Техерану посетио Директорат цивилног ваздухопловства Ирана са директором „Ер Србије” Данетом Кондићем и директором Туристичке организације Београда Миодрагом Поповићем где су започети разговори о успостављању директне линије Београд–Техеран.

Синиша Мали је том приликом нагласио важност успостављања директног лета између два града за сарадњу на више нивоа и у више области.

– Искуство показује да је веома важно да два града буду директно повезана, јер се људи тада лакше одлучују да путују, а инвеститори да започињу неки бизнис. Данас смо отворили дискусију са иранским Директоратом за цивилно ваздухопловство око потребних дозвола и докумената, које је неопходно прикупити. Оно што нама предстоји је да седнемо и видимо да ли нам се то исплати или не и како да разговарамо са њиховом националном авиокомпанијом „Иран Ер” око евентуалне поделе трошкова како би се линија успоставила – рекао је Мали након састанка.

Он је нагласио да је неопходно размотрити све алтернативе, као и економску оправданост да се ова линија успостави.

– Чврсто верујем да је за сарадњу Ирана и Србије веома важно да се директна линија успостави. Видели сте какве ефекте имамо од директне линије ка Њујорку, где имамо велики број људи који путује у овај регион из Америке, долази у Београд и из Београда путује у друге земље. Београд полако постаје хаб целог региона. Ако будемо успели да добијемо и директну линију до Пекинга у наредном периоду, то ће још више ојачати нашу позицију и онда ће линија до Техерана имати потпуни смисао – рекао је Мали.

Директор „Ер Србије” Дане Кондић нагласио је да су данашњи разговори у Директорату цивилног ваздухопловства Ирана били јако добри, али да је неопходно сачекати.

– Увођење лета није није могуће у овој зимској сезони, али је вероватно да ће се успоставити у наредној летњој сезони. По укидању санкција, авиокомпаније из целог света су почеле да лете из Техерана. У случају да се успостави лет Београд–Техеран, „Ер Србија” би морала да лети у партнерству са иранском компанијом – рекао је Кондић.

Директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић оценио je да је дитектан лет Београд–Техеран предуслов за обимније посете Иранаца Србији и Срба Ирану. Он је истакао да Београд и Техеран у туризму имају много тога да понуде један другом.

– Техеран се налази на 800 метара надморске висине, окружен планинама са добро опремљеним скијалиштима, а цене су изузетно повољне. Техеран нуди и ђачки туризам, а чињеница је да овде може много тога да се научи. Са друге стране, Београд и Србија имају много тога занимљивог за народ Ирана – закључио је Поповић.