субота, 15. октобар 2016.

Програм свечаности у организацији Града Београда поводом ослобођења Београда у Другом светском рату

Град Београд, поводом обележавања 72. године од ослобођења Београда у Другом светском рату, 20. октобра 2016. године одржава више манифестација.

Први пут од када се обележава Дан ослобођења Београда биће одржан меморијални дефиле на улицама града у коме ће учествовати борци који су учествовали у „Београдској операцији” 1944. године. 

Меморијални дефиле заказан је за четвртак, 20. октобра, у 12 часова, и кретаће се од „Лондона“ до  Палате „Албанија“. На траси дефилеа биће постављено пет пунктова, на којима ће глумци реконструисати неке од ситуација у којим се војска и грађанство нашло 20. октобра 1944. године.

У дефилеу од „Лондона“ до Палате „Албанија“ учествоваће и представници Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова, као и градска организација СУБНОР-а. Дефиле ће трајати до 14 часова. 

Представници Владе Републике Србије и Града Београда откриће у 15 сати плоче са именима улица у Београду које су добиле име по совјетским командантима који су командовали једницима Црвене армије које су учествовале у ослобађању Београда. На Новом Београду бивша улица Гоце Делчева постаје булевар маршала Толбухина а бивша Похорска улица ће носити име улица генерала Жданова.

Наставак програма заказан је за 16.30 часова на Тргу републике где ће бити реконструисана велика битка за Београд и у Кнез Михајловој улици. На Тргу републике биће изложено оружје које је коришћено од стране припадника Народно-ослободилачке војске Југославије и Црвене армије у борбама за ослобађање Београда а биће приређена и изложба фотографија из октобра 1944. године.

Свечана академија поводом oслобођења Београда биће одржана у Народном позоришту у Београду, у 20 часова. Академији ће присуствовати представници Владе Републике Србије, Народне скупштине Републике Србије, града Београда, дипломатски кор, представници борачких организација, представници верских заједница као и јавног, културног и друштвеног живота.