петак, 2. децембар 2016.

Мали: Фабрикама за прераду решићемо питање отпада у Београду

Градоначелник Београда Синиша Мали посетио је данас Центар за обновљиву енергију (ЕWБ) у Берну и најавио да и Београд може да рачуна на изградњу једне такве фабрике, која ће трајно решити питање отпада у главном граду, преноси Танјуг.

Београд ће, према његовим речима, до краја овог месеца добити понуде четири реномиране компаније за учешће у јавно-приватном партнерству за изградњу постројења за прераду отпада. 
– Током наредне године биће изабран партнер који ће са градом направити фабрику која ће из отпада правити топлотну и електричну енергију, кроз инвестицију вредну 300 милиона евра – рекао је Мали.

Швајцарски ЕWБ је јавно предузеће које се бави прикупљањем отпада, производњом и дистрибуцијом електричне енергије, природног гаса и воде. 
Оваква једна фабрика је будућност Београда, рекао је Мали, подсећајући да град већ годину и по дана ради на проналажењу партнера за јавно-приватно партнерство који би са градом сличну фабрику направио у Београду. 

Први корак је прибављање понуда, а наредне године биће изабран партнер и почеће реализација пројекта, каже градоначелник.

Како преноси Танјуг, Мали је подсетио да је градска депонија „Винча” у овом тренутку „највећа црна тачка” у овом делу Европе у питању екологије, јер се већ деценијама уназад тамо баца смеће. 

– Тамо су тоне ђубрета, а ево како паметни људи раде и од тог смећа праве енергију, греју град, продају струју и на тај начин и зарађују новац. То је оно што ћемо и ми да радимо и не само да ћемо имати чистији град и ваздух, него ћемо зарадити и новац – рекао је Мали, додавши и да ће, када понуде пристигну, са њима изаћи пред грађане.

– Велика је инвестиција од 300 милиона евра, али се тиме решава систем управљања отпадом, чистимо Винчу и добијамо једну фабрику која из онога што нам не треба производи оно што нам треба – рекао је Мали. 

Како је објаснио генерални директор Данијел Шефер, ЕWБ је јавно комунално предузеће Берна које грађанима обезбеђује електричну енергију, природни гас и прикупља отпад. 

–  Ми смо јавно предузеће, независно, имамо свој борд директора, који гарантују да послујемо у складу са потребама потрошача – рекао је Шефер. 
Он је истакао да се електрична енергија из прикупљеног отпада производи у њиховим термоелектранама, прецизирајући да је годишња потрошња електричне енергије 1,6 тераватсати, као и исто толико природног гаса. 

Додаје да је годишњи промет ЕWБ-а око 500 милиона швајцарских франака.

Синиша Мали предводи делегацију града која борави у једнодневној посети Берну, у којој су помоћник градоначелника Борко Милосављевић, главни градски архитекта Милутин Фолић и секретарка за културу Ивона Јевтић.