петак, 9. децембар 2016.

Београд против дискриминације ЛГБТ особа

Начелница Градске управе Сандра Пантелић, заштитница грађана Града Београда Катарина Жежељ и програмска координаторка за заговарање организације „Лабрис” Јелена Васиљевић потписале су данас у Старом двору Меморандум о сарадњи на подручју превенције дискриминације и подршке ЛГБТ особама на територији престонице. 

Катарина Жежељ је истакла да људи у Србији и у Београду нису ксенофобични, али и указала да су сексуално опредељење и родна припадност приватна ствар, која неку особу не чини ни бољом ни лошијом. Она је навела да је задатак друштва је да се такав приступ етаблира и да се ЛГБТ особама омогући једнак приступ у свим областима у којима желе да остваре своја права. 

Саветница за људска и мањинска права у Министарству државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић рекла  је да то министарство у координацији са локалном самоуправом донело низ мера против дискриминације ЛГБТ популације, с циљем изградње модернијег и толерантнијег друштва. 

Јелена Васиљевић је, уочи 10. децембра, Међународног дана људских права, изразила задовољство потписивањем меморандума, јер се та популација, како је истакла, свакодневно суочава са дискриминацијом. Она је подсетила да је меморандум са надлежним тужилаштвима, здравственим институцијама, центрима за социјални рад, Националном службом за запошљавање и организацијама цивилног друштва потписан у Панчеву, Новом Саду, Суботици, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару. 

Догађају је присуствовала секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, директор Градског центра за социјални рад Владимир Илић, одборници у Скупштини града, као и представници невладиног сектора.