понедељак, 16. јануар 2017.

Мали: Београд улаже у обновљиве изворе енергије

Градоначелник Београда Синиша Мали, министар рударства и енергетике Александар Антић и амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге потписали су данас у Старом двору Анекс споразума о реализацији пројекта „Комбинована топлана и електрана (КТЕ) у Падинској скели која за гориво користи биомасу”. Овим анексом повећана су средства швајцарске владе за реализацију пројекта.

Пројекат предвиђа изградњу Комбиноване топлане – електране (КТЕ) у Падинској скели која за гориво користи биомасу, енергетску рехабилитацију школе „Олга Петров” и болнице „Др Лаза Лазаревић”, као и изградњу топловода.

Градоначелник је рекао да је потписивање овог анекса важно због тога што је у питању једна од првих топлана на биомасу, те да ће материјал који се  до сада бацао бити искоришћен за производњу струје и топлотне енергије.

– То је добар пример производње зелене енергије и очувања животне средине. Јавни обејкти који ће користити ту енергију, школа „Олга Петров” и болница „Др Лаза Лазаревић” на тај начин ће повећати енергетску ефикасност, смањиће своје рачуне и рационализовати утрошак електричне енергије. Влада Швајцарске донирала је готово десет милиона евра за овај пројекат, а Град Београд ће изградњом топловода од постројења до болнице и школе уложити милион и по евра. Ово је пример како локална самоуправа улаже у обновљиве изворе енергије, и како се потрошња енергије у јавним објектима може рационализовати – објаснио је Мали.

Градоначелник је подсетио да се осим овог пројекта ради и на пројекту депоније у Винчи, те да ће бити изграђено постројење за производњу електричне и топлотне енергије из смећа.

– У наредних неколико месеци очекујемо избор фирме која ће заједно са градом радити на том постројењу, а вредност пројекта је 300 милиона евра – додао је Мали.

Према његовим речима, прошле године је затворено седам котларница на територији Београда, а до 2022. године тај посао мора бити потпуно завршен. Осим тога, у наредних неколико месеци Град Београд ће бити прва локална самоуправа која ће основати фонд за повећање енергетске ефикасности.

– То је велики пројекат који подразумева и улагање Владе Републике Србије, великог броја инвеститора и Града Београда. Кренућемо у систематску замену фасада, столарије, као и у увођење концепта паметних зграда, где ће се дигитално мерити коришћење воде и електричне и топлотне енергије, а све ради повећања енергетске ефикасности, штедње енергије и очувања животне средине – нагласио је Мали и захвалио Влади Републике Србије и швајцарској амбасади у Србији што су омогућили реализацију овог пројекта.

Министар Антић је рекао да се тим пројектом шаље порука да Србија и друштво сазревају јер се питање производње енергије из обновљивих извора и питање енергетске ефикасности ставља у ред првих приоритета. Србија ће, према речима министра, до 2020. године повећати учешће обновљивих извора на 27 процената, а тренутно је ова обавеза испуњена на нешто више од 23 одсто. Антић је најавио бројне пројекте у овој области.

Филип Ге подсетио је да се на овај начин улази у нову фазу пројекта који је веома важан за Београд, те да овај пројекат има веома велики потенцијал да буде пример другим локалним самоуправама у Србији.

Догађају су присуствовали и председник општине Палилула Александаар Јовичић и државни секретар у Министарству рударства и енергетике Зоран Предић.