петак, 12. мај 2017.

Отворен Велики сајам запошљавања – Link2Job

Члан Градског већа Драгомир Петронијевић присуствовао је, заједно са министром за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александром Вулином, као и замеником директора Филијале Београд Националне службе за запошљавање Синишом Кнежевићем, отварању Великог сајма запошљавања – Link2Job. 

Петронијевић је истакао да послодавци нуде 300 радних места, што је 20 одсто више него прошле године, што је још један доказ да потражња за ИТ стручњацима у Београду расте.

– Град Београд је и ове године присутан на Сајму запошљавања. Драго нам је да уз велике сајмове запошљавања, које организује Савет за запошљавање Града Београда, наравно уз помоћ државе и Националне службе за запошљавање, имамо и специјализоване сајмове запошљавања за одређена занимања – рекао је Петронијевић.

Он је подсетио да је ИТ сектор најбрже растућа грана привреде у Републици Србији, због чега постоји жеља да  млади и талентовани људе остану и наставе да граде каријеру у свом граду и својој земљи.  

– Имамо директну комуникацију са послодавцима, али и иностраним инвеститорима који желе да улажу у ИТ технологије. Србија је земља талентованих људи и инвеститори имају интерес да улажу. На Граду Београду је да створи услове са што мање папирологије и бирократије како бисмо били добар сервис свима који желе да улажу новац. Морамо да им покажемо да овде вреди инвестирати, али их у исто време морамо повезати са младим кадровима које ова земља и овај град поседују – истакао је Петронијевић. 

Према његовим речима, Град Београд активно ради и на обукама особа са инвалидитетом, а у овом тренутку њих 87 пролази обуке које би требало да резултирају лакшим проналаском посла. Показало се да ти људи, наводи члан Градског већа, заслужују шансу и да су добри радници, а рад у ИТ сектору им омогућава да дају пун допринос развоју компаније и производе додату вредност. 

Минстар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин поручио је младима да није довољно школовање, већ да би требало да поседују вештине и буду спремни за тимски рад.  

– Морате да имате вештину, јер послодавци не траже само диплому. То је оно што најмање траже, већ пре вештину, знање, вредноћу, сигурност и упорност. Држава је почела да обраћа пажњу на ИТ сектор и сигурно је да ће реформом образовног система доћи и нови ИТ стручњаци – рекао је Вулин.

Заменик директора Филијале Београд Националне службе за запошљавање Синиша Кнежевић је нагласио да је та филијала у прва четири месеца запослила 26.796 људи, од којих млади до 30 година чине нешто више од 34 одсто. Он је додао да је највише посла било за високообразовне кадрове – правнике, економисте, инжењере организационих наука, као и за стручњаке за безбедност.