субота, 10. јун 2017.

Младеновић: Компанија „Дукати компоненти“ донирала Београду два електрична бицикла

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић потписао је данас Уговор о донацији два електрична бицикла са директором компаније „Дукати компоненти“ д.о.о.  Драженом Црнковићем. Донација вредна више од 500.000 динара уручена је испред хотела „Москва“.

Примопредаји је присуствовао и главни градски урбаниста Милутин Фолић, члан Градског већа Момчило Чулић, као и в. д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.

– Данас смо у име Града Београда потписали уговор о донацији са компанијом „Дукати компоненти“, којој се овом приликом захваљујем. Ова два електробицикла ће сигурно добро служити у нашем граду, а све у циљу промоције бициклизма, бициклистичких стаза и здравих стилова живота. Београд ће ускоро бити симбол начина за пропагирање здравог живота и ове врсте превоза – рекао је Младеновић.

Он је додао да је град урадио огроман посао у последње три године, пошто постоји велики број нових бициклистичких стаза, а у наредном периоду планирана је изградња још 120 километара бициклистичких стаза.

– Тим стазама ћемо спојити делове града за које је до сада то било незамисливо. Тако ћемо омогућити Београђанима да уживају возећи бицикл кроз свој град. Вожња бицикла је промоција здравог живота и један од најбољих начина да „оживимо“ наш град – додао је Младеновић.

Главни градски урбаниста подсетио је на стратешко опредељење Града Београда да промени саобраћајну хијерархију.

– Желимо да предност коначно добију пешаци и бициклисти, а да за њима следе јавни градски превоз и тек на последњем месту аутомобил. Модел грађења градова се променио и не гради се више за аутомобиле, већ за пешаке и бициклисте јер се сви труде да пронађу еколошки прихватљиву саобраћајну хијерархију – оценио је Фолић.

Направили смо пројекат „Бицклирај Београдом“, навео је Фолић, који има четири основне компоненте – прва је стварање безбедног окружења за бициклисте, друга постављање паркиралишта за бицикле којих би у наредне две године требало да буде око 200, трећа усвајање одлуке о расписивању конкурса за оператера јавних бицикла, а четврто едукација и кампања.

– Док се не направи основна мрежа и не повежу стазе које сада постоје и које ће бити изграђене, не можемо очекивати велики помак у броју суграђана који користе овај вид превоза. Грађани доживљавају бицикл искључиво као средство за рекреацију и то би требало да се промени. Свако друго домаћинство у Београду има бицикл, али се исти користи једном недељно или месечно. Бицикл у Београду „узима“ свега један одсто учешћа у саобраћају, док је рецимо у Љубљани тај проценат 13, а Копенхагену или Амстердаму преко 50 одсто. То је начин на који се градови лече од смога и загађења – рекао је Фолић и додао да би број електричних бицикала у укупној понуди требало да буде око 20 одсто.

Београд је брдовит и сигурно је да постоји потреба за електричним бициклима, истиче градски урбаниста, а требало би нагласити да ће првих пола сата по изнајмљивању бицикла бити бесплатно.

Директор компаније „Дукати компоненти“ Дражен Црнковић истакао је да му је боравак у Београду право задовољство.

– Београд прати светске трендове и желим да захвалим заменику градоначелника и главном градском урбанисти што су дозволили да наша компанија да свој скромни допринос. Важно је да људи схвате значај коришћења бицикла и електричних бицикла – рекао је Црнковић.