понедељак, 11. септембар 2017.

Весић: Град Београд подржава увођење школских униформи

Градски менаџер Горан Весић и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић обишли су данас Основну школу „Свети Сава” у Врчину поводом увођења унифициране школске одеће. 

Догађају је присуствовала и модна креаторка Драгана Огњеновић, која је дизајнирала и донирала униформе за ђаке прваке једног оделења ОШ „Свети Сава”.

Весић је захвалио Драгани Огњеновић на донацији и министру Шарчевићу, јер је за овај пројекат изабрана једна од најстаријих београдских школа, са историјом дугом пуних 190 година. 

Он је подсетио да школске униформе укидају социјалне разлике, а Град Београд подржава Министарство просвете у овом пројекту и активно учествује у његовом спровођењу. 

– За Град Београд је веома важно да се уводи ред у наше школе, на чему заједно радимо са Министарством просвете. Такође смо активно учествовали у сету измена просветних закона. Очекујемо да ће се тим изменама заштитити право деце на бесплатне школске термине од 19 до 21 сат, који су се досад користили у комерцијалне сврхе – указао је градски менаџер. 

Он је прецизирао да је Град Београд током лета уложио близу 100 милиона динара у реконструкције школа на својој територији, док је само на територији општине Гроцка, поред ове новине са униформама, завршена реконструкција школе у Дражњу и очекује се отварање школе у Бегаљици, која је прошле године изгорела у пожару. 

Шарчевић је додао да је данашња презентација само један од примера униформе у спровођењу овог великог пројекта који ће се реализовати у наредне две године. Он је подсетио да овакве свечане, школске униформе постоје од Кине до Јапана и Америке, и додао да ће свака школа у Србији имати своју униформу, са својим идентитетом о коме ће одлучивати ђаци, родитељи и наставници тих школа. 

– Министарство просвете ће се трудити да преко својих фондова помаже школе и посебно родитеље са слабијим материјалним статусом у спровођењу овог пројекта – истакао је министар. 

Нова школска униформа коју носе прваци ОШ „Свети Сава” у Врчину је у потпуности, осим патика, произведена у Србији, истакла је дизајнерка Огњеновић, и додала да је униформа састављена од квалитетних материјала, како би била издржљива и мање склона прљању и гужвању.