понедељак, 25. септембар 2017.

Међугенерацијска сарадња и солидарност на Звездари

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је манифестацији „Дани сениора на Звездари 2017”, која је званично почела данас на овој општини и трајаће до 29. септембра. Како је подсетила на свечаном отварању у Установи културе „Вук Караџић”, Влада Републике Србије је први пут ову годину прогласила за годину међугенерацијске сарадње и солидарности.

– Зато нарочито треба да обратимо пажњу на повезивање најстаријих и најмлађих суграђана. Зрелост једног друштва огледа се управо у томе колико се води рачуна о старој и младој полулацији – навела је она.

Наташа Станисављевић је посебно истакла Општину Звездара, која је ове године покренула бројне бесплатне програме. 

– То је прилика да се на практичан начин размене искуства и знања, али и развијају међусобна сарадња и солидарност. Морамо да водимо рачуна једни о другима – нагласила је Станисављевићева.

Општина Звездара следи праксу у Граду Београду, који је у протекле две године покренуо највећи број бесплатних активности и програма како за пензионере тако и за децу. То су планови и за будућност, како би се унапредио њихов квалитет живота, истакла је градска секретарка за социјалну заштиту. 
Председник општине Милош Игњатовић рекао је да су ово седми дани сениора на Звездари и осврнуо се на бесплатне програме организоване током лета, попут купања у СЦ „Олимп”. С обзиром на то да општина има друштвену одговорност, планирани су и бесплатни излети по Србији. 

Домаћинима манифестације пензионери су се представили песмом и игром. 

Програм „Данa сениора на Звездари” има за циљ да скрене пажњу појединаца и јавности на потребе, капацитете и могућности старијих суграђана. Својим концептом и контекстом, програм је у целини у директној корелацији са „Данима европске баштине”, те промовише и културу памћења и сећања као важног дела културног и социјалног наслеђа и традиције који свако друштво чини снажнијим и бољим, солидарнијим и хуманијим.

Програм је бесплатан, доступан особама са инвалидитетом и отворен за суграђане са Звездаре и других општина. Мото овогодишње манифестације је „Међугенерацијски и солидарно!”.