среда, 27. септембар 2017.

Ноћ истраживача у петак под слоганом „Знање на први оглед”

Под слоганом „Знање на први оглед” у петак, 29. септембра, од 17 до 22 сата одржаће се, дванаеста по реду, Ноћ истраживача. Поред Београда учествоваће још десет градова у Србији. Сви садржаји су бесплатни.

У Француском институту, Гете институту, Галерији науке и технике САНУ, Музеју Вука и Доситеја, Научном клубу Београд, Калемегдану (Савском шеталишту, фонтани „Борба” и Летњој сцени) и по први пут у тржном центру Big Fashion, истраживачи ће на отвореном представити себе и своје идеје у новим, атрактивним и интерактивним програмима који су прилагођени свим узрастима и не захтевају предзнање.

У Француском институту екипа из Друштва за неуронауке Србије разоткриће нераскидиву везу између културе, ума и мозга, кроз истраживање названо „културолошке неуронауке”. О биодиверзитету и разноврсности биљног и животињског света Србије говориће студенти са Биолошког факултета, а све у циљу подизања свести свих нас о важности заштите и очувања.

У Галерији науке и технике САНУ биће представљено 18 експеримената из области оптике, светлости, магнетизма, електростатике, суперпроводности. Сви експерименти су безбедни и интерактивни, тако да мали научници могу слободно да се забављају и својим чулима, кроз игру истражују различите феномене из области физике. Креирање слободног знања, као и сакупљање поузданих информација које су доступне свима теме су Вики ћошка, који ће бити лоциран у Гете институту. Ту ће бити проглашени победници конкурса „Народи света” на Википедији на српском језику, а нешто касније организован уређивачки маратон, где ће унапред пријављени учесници писати и допуњавати чланке о научницима, њиховим биографијама и научним открићима.

О гравитационим таласима, о којима се дуго слушало а који су коначно детектовани 2016. године, причаће гошћа из Шпаније, докторка теоријске физике, Alicia Sintes у Научном клубу Центра за промоцију науке. О музици и играма које су Срби донели са собом када су населили Балкан у Музеју Вука и Доситеја говориће истраживачи са Факултета музичке уметности.

Раскринкавање заблуда, као и стицање нових знања и вештина кроз квиз за велике и мале, биће организован на Калемегдану, на Летњој сцени иза Галерије Природњачког музеја. Кроз серије питања, истраживачи ће заједно с посетиоцима обићи целу планету и испитати да ли нека од уврежених веровања имају научних основа или не. На Савском шеталишту, екипа Шумарског факултета ће  интерактивном презентацијом свим посетиоцима открити чари шумарства, шта је прави народни лек и која биљка иде за коју бољку. 

Овогодишња Ноћ истраживача одржаће се у више од 260 градова, а циљ манифестације је да пре свега младима приближи посао истраживача и укаже на све начине на које храбри научници мењају свет на боље. У јубиларној, десетој Ноћи истраживача учествовао је 1,1 милион грађана заједно са 18.000 истраживача у 280 градова Европе и света.