уторак, 7. новембар 2017.

Београд добио Булевар хероја са Кошара

Одлуком Скупштине града Београд је добио четири нова назива улица, а то су Булевар хероја са Кошара, Улица Јована Ћирилова, Улица Астрид Линдгрен и Улица белог орла.

Улици која спаја Мост на Ади и Тишин бунар одређен је назив Булевар хероја са Кошара. Грађани Београда су од маја до августа посредством мобилне апликације слали своје предлоге. Највише гласова добио је управо предлог да се улица назове Булевар хероја са Кошара. Битка на Кошарама водила се између припадника Војске Југославије и такозване ослободилачке војске Косова и узела је много жртава са обе стране. Према подацима, у рејону Кошара погинуло је 108 наших војника.

Улица Јована Цирилова убудуће ће се налазити на месту некадашње Игманске, у општини Звездара, где је наш драматург, редитељ и драмски писац дуго година живео. Улица Астрид Линдгрен простираће се од кружног тока за петљу Траншпед, паралелно са ауто-путем Београд-Ниш и поред новог објекта „Икее“. Иницијативу је поднео управо овај шведски трговински ланац.

Улица белог орла налази се у Сремчици, а именована је на предлог грађана овог дела Чукарице.

Одборници су се сагласили и са одлуком о подизању спомен-обележја у знак сећања на полицијске службенике, који су жртвовали своје животе вршећи службену дужност зарад мира и безбедности Републике Србије. Налазиће се у Улици омладинских бригада број 1, код зграде СИВ 3. Спомен-обележје се подиже средствима МУП-а.

Београд ће добити и споменик посвећен глумцу Карлу Малдену, који ће се налазити на фасади зграде Кинотеке у Узун Мирковој. Иницијативу је поднела Југословенска кинотека. Овај филмски уметник нашег је порекла и рођен је као Младен Секуловић.

Натериторији општине Врачар, у Чубурском парку, подиже се споменик Црнотравском неимару, средствима Удружења Црнотраваца у Београду. Намера је да се ода признање неимарима, радницима и градитељима који су дали велики допринос у развоју Београда.

Савремена склуптура „Трипод“ налазиће се на кружном току испред Богословије. Скулптура је рад аутора Косте Богдановића, а постављање ће финансирати компанија НИС. Ова скулптура допринеће модернијем и урбанијем изгледу овог дела Београда.

Формирани су и одбори за подизање ових споменика.

Председница за Комисије за споменике и називе тргова и улица Јасмина Митровић Марић је образлажући све ове одлуке навела да се и на овај начин пише нова историја Београда.

Данас је донета и одлука о успостављању сарадње између Београда и Рабат, главног града Краљевине Мароко. 

Поводом обележавања 60 година од успостављања дипломатских односа између Републике Србије и Краљевине Мароко, Скупштина града је у сарадњи са амбасадом Марока и амбасадом Србије у Рабату организовала манифестациу „Недеља мароканске домаће радиности“. Том приликом представници града Београда и града Рабата препознали су значај овог догађаја као прилику за даљим унапређењем веза становника два града и то кроз сарадњу културних, научних и образовних установа. Кроз подршку развоју економских и туристичких веза, као и у другим областима које су од значаја за обе стране. Конкретизација сарадње је договорена потписивањем Меморандума о разумевању града Београда и Рабата, који су потисали градоначелници два града у Београду 22. септембра. 2017. године.