петак, 13. април 2018.

Изложба „Београд испод Београда” на Калемегдану

Изложба фотографија „Београд испод Београда” биће отворена у уторак, 17. aприла, у 12 часова на Савском шеталишту на Калемегдану. Изложбу ће отворити њени аутори Зоран Љ. Николић и др Видоје Голубовић, који ће заинтересоване посетиоце повести у шетњу Београдском тврђавом. 

Изложба је настала на основу истоимене књиге, која је до данас доживела девет издања у „Службеном гласнику”, а одмах потом и још шест у „Лагуни”.  Тим са др Видојем Голубовићем и Зораном Николићем на челу улазио је у многе старе објекте обавијене тамом заборава, као и у неке новије чија тајновитост привлачи посетиоце. 

„Римски бунар подсећа нас на времена која су далеко од нас, а као двојник ове грађевине откривен је јавности и бунар на најнижем перону код станице „Вуков споменик”. Ташмајданске пећине су данас један од најинтересантнијих подземних градских објеката, док су Земунски лагуми једна врста подземног украса. Велики барутни магацин и вински лагуми у Карађорђевој улици су сјајан времеплов који досеже дубоко у антику”.

Циљ излoжбe je дa сe Бeoгрaђанима, пoсeтиoцимa и туристимa приближи прошлост која је оставила подземне записе у историји града. Изложбу реализује ЈП „Београдска тврђава” и део је програма манифестације „Дани Београда”.