четвртак, 19. април 2018.

Почела велика пролећна акција чишћења града

Градоначелник Београда Синиша Мали присуствовао је данас почетку велике пролећне акције чишћења града, која је започета на општини Палилула, на левој обали Дунава. Мали је истакао да су грађани од почетка године пријавили чак 350 дивљих депонија које ће у наредних неколико месеци бити очишћене.

Градоначелник је подсетио да је град у претходне три године санирао више од 2.000 дивљих депонија. Данас смо започели велику пролећну акцију чишћења града, навео је Мали, коју спроводимо четврту годину заредом.

– Ове године грађани су идентификовали 350 нових депонија због чега смо данас овде на Палилули заједно са директорима ЈKП „Градска чистоћа” и ЈВП „Београдводе”, али и нашим градским службама које ће заједно са грађанима радити на чишћењу овог дела насеља. Апелујем на суграђане да се, након што градске службе очисте терен на којем се налази дивља депонија, потрудимо да локација остане чиста. Слика дивљих депонија не може да буде слика Београда, јер овај град је много чистији и квалитетнији за живот него што се погледом на оваква места може закључити – рекао је Мали.

Он је позвао грађане да се придруже акцији пролећног чишћења града, али је исти апел упутио и друштвено одговорним компанијама.

– Акција ће ове године трајати до краја лета, мало дуже него обично, а могу да поручим да ће сигурно бити настављена у наредним годинама. Недавно смо код Панчевачког моста почели да сређујемо велику депонију са које је однето 4.000 кубних метара смећа, а још толико ће сигурно бити однето у данима који су пред нама. По завршетку посла поставићемо ограду како би спречили било кога да баца смеће или било коју другу врсту отпада. У понедељак почиње сређивање депоније на Широком путу у Сурчину која није сређивана 30 година – додао је Мали и рекао да ће тај посао бити урађен на иницијативу грађана Сурчина.

Градоначелник је истакао да је за грађане Београда изузетно битно да процес санације и уређења депоније Винча иде својим током.

– До краја године започећемо изградњу постројења које ће прерађивати комунални, тачније чврсти отпад. Инвестиција је вредна 300 милиона евра, прошле године је потписан уговор, док се током текуће очекује завршетак потребне документације. То је коначно решење великог проблема, са једном кинеском компанијом смо увелико одмакли са пројектом и преговорима око изградње фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу. То су стратешке ствари и након реализације тих пројеката, Београд ће за неколико година бити потпуно другачији у еколошком смислу – рекао је Мали.

Он је додао да мора да се ради на едукацији људи како бисмо смањили појаву дивљих депонија.

– Уколико се већ појаве, позивам суграђане да пријаве и ми ћемо изаћи на терен и санирати последице. Након што локација на којој смо тренутно буде сређена, поставићемо ограду и веће контејнере, а сваком домаћинству ћемо испоручити по једну канту за смеће како бисмо урадили све што је до нас да ово место не буде поново дивља депонија – закључио је Мали.

Догађају је присуствовао вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директор ЈКП „Градска чистоћа” Мирослав Богдановић, као и директор ЈВП „Београдводе” Ненад Ђинђић.