четвртак, 3. мај 2018.

Младеновић: Маратон ствара споне између Београда и других градова

Заменик градоначелника Андреја Младеновић састао се данас у Старом двору са директорком Бејрутског маратона Меј Ел Халили. Након састанка, којем је присуствовала председница удружења „Running” Милена Берић, директор Београдског маратона Дејан Николићем и Меј Ел Халили потписали су Меморандум о сарадњи. 

Андреја Младеновић је том приликом истакао да су два града и две земље умногоме повезани, како контактима тако и сличним догађајима из прошлости због страхота рата и избеглиштва.

– Спорт повезује људе, али и уклања тегобе и тешкоће живота. Споразум два маратона представља још један мост који неће само повезати спортисте, маратонце и рекреативце већ и два народа. Он је увод у озбиљнију и детаљнију сарадњу два града – истакао је Младеновић.

Он је изразио велико задовољство што Београдски маратон наставља, како је навео, спортску дипломатску активност јер ствара споне између Београда и других градова у свету. 

– То је озбиљна мисија коју ћемо заједно наставити у будућности. Маратон је више од трчања, то је начин живота, гледање у будућност и показивање љубави према другима и себи – рекао је Младеновић.

Заменик градоначелника је изразио уверење да ће делегација Београда посетити у новембру Бејрут, како би дала подршку поруци мира коју маратон носи са собом. 

Меј Ел Халили је подсетила да је манифестација у њеној земљи почела 2003. године, те да од тада шири поруку мира након грађанског рата у Либану. 

– Трчање је некад у мојој земљи био синоним за бежање, а данас значи трку ка миру, нади и слободи. То је моћ спорта јер су се ујединили људи различитих вера – рекла је она.   

Дејан Николић је гошћи Београда рекао да га инспирише због личног ангажмана и мисије коју пропагира. Он је додао да маратон показује да нема препрека и ограничења који не могу да се савладају.   

Састанку је присуствовао и вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш. 

Делегација Бејрутског маратона борави у Београду у склопу регионалне посете.