уторак, 15. мај 2018.

Спасовдан је празник свих Београђана

Градски менаџер и домаћин овогодишње славе Београда Горан Весић позвао је данас све Београђане и његове госте да својим присуством увеличају градску славу – Спасовдан.

На конференцији за новинаре, којој су присуствовали заменик градоначелника Андреја Младеновић, свештеници Вазнесењске цркве и дечаци из Спортског удружења „Света Србија”, Весић је указао на трајање и историјски значај Спасовдана за Град Београд. 

– Ми смо град који већ 615 година са поносом слави Спасовдан. Ова слава се обележава од 1403. године, од када је деспот Стефан Лазаревић, који је Београд прогласио главним градом Србије, Спасовдан узео за славу нашег града. Мало градова у Европи има традицију стару преко 600 година.  Иако је било прекида, од 1992. године поново славимо Спасовдан онако како су то чинили наши преци и како то заслужујемо – казао је Весић.

Он је истакао да је Спасовдан дан када се сви окупљамо, без обзира на то шта ко политички мисли и ко је које вере, јер је то празник свих Београђана. 

– То није слава ни Српске православне цркве, ни Градске управе, већ слава Београђана и ми са поносом славимо заједно са црквом нашу славу и то је, поред породичне славе, друга слава сваког Београђанина. Ове године у прослави ће бити више деце, учествоваће школе, струковна удружења, спортска друштва и желимо да у наредним годинама то буде још присутније. Следеће године ћемо имати и заставе свих београдских општина, историјске заставе и још много другог – казао је градски менаџер.

Домаћин славе подсетио је да је Спасовдан један од осам празника посвећених Христу и позвао суграђане да учествују у прослави. 

– Има пуно симболике у томе да Београд слави Спасовдан јер је толико пута за ових шест векова био разаран, упорно се уздижући из пепела. Спасовдан је значајан дан и за нашу историју, на тај дан 1349. године је обнародован Душанов законик, a 1354. године је допуњен, такође на исти дан. Као домаћин славе позивам све Београђане да учествују у литургији и литији и да заједно прођемо кроз наш град, освештамо га заједно са свештеницима и патријархом српским Иринејом и на тај начин се помолимо за даљи успешан живот и напредак нашег града – казао је Горан Весић.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић подсетио је да ће кретање литије бити исто као и свих протеклих година. Прослава почиње светом литургијом у Вазнесењској цркви, а након ње литија ће се кретати од Кнеза Милоша, Краља Милана, где ће испред хотела „Москва” бити прва молитва, Кнез Михаиловом до Париске, где ће бити друго стајање код Саборне цркве, Бранковом до Краљице Наталије и поново до Вазнесењске цркве. 

– Улице ће бити затваране наизменично, тако да неће бити потпуне обуставе, а број учесника у литији ће бити проширен. Мислимо да је литија окупљање у заједништву свих Београђана, а наредних дана бићемо сведоци и великог спортског догађаја који ће довести много странаца у наш град, тако да ће то бити идеална прилика да и они виде како Београд обележава своју славу. Традиционално, у поподневним сатима биће организован и свечани пријем у Старом двору и надамо се добром расположењу које заслужује овај велики празник – казао је Андреја Младеновић.

Старешина Вазнесењске цркве, отац Арсеније Арсенијевић изразио је захвалност Граду Београду и домаћину славе Горану Весићу што се чине напори да се градска слава омасови. 

– Славећи Спасовдан, славимо радостан дан за Београд када сви треба да се окупимо и будемо заједно. Литија није обична шетња, већ је њена суштина молитвени ход за живе и мртве и освештавање Београда. Верујем да ће они који буду дошли понети са собом такав утисак који ће их привући да стално долазе у Београд – рекао је старешина Вазнесењске цркве.

О понашању у литији подсетио је протојереј Милојко Милијанчевић. који је истакао да се за ту прилику треба обући пристојно и пригодно. По његовим речима, на челу литије биће Јерусалимски крст, који је за ову прилику донесен из Бањалуке, а одмах иза њега обновљени стари барјак Града Београда.

На крају конференције за новинаре, дечаци Спортског удружења „Света Србија” упутили су позив Београђанима да у што већем броју учествују у прослави Спасовдана.