понедељак, 27. август 2018.

Радојичић: Очишћено приобаље код Марине Дорћол, ускоро дугорочни план за градске обале

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас радове на чишћењу приобаља код Марине Дорћол, у склопу најављене велике акције уређења београдских обала.

– Одмах смо ступили у акцију и од петка до данас успели да очистимо велики потез од Бетон хале до СРЦ „Милан Гале Мушкатировић”, за који су грађани скренули пажњу да је веома прљав. Ово је само почетак. Ових дана ће се чистити друга страна обале, а направићемо и дугорочни план како бисмо се наредних месеци и година на адекватнији начин бавили овим проблемом, како би град имао уређено, чисто и лепо приобаље – рекао је Радојичић.

Он је подсетио да је постојао проблем у надлежностима, али да је то већ на првом састанку решено са представницима ЈВП „Србијаводе”, ЈВП „Београдводе”, ЈКП „Зеленило – Београд” и ЈКП „Градска чистоћа” у интересу грађана.

Радојичић је истакао да је ово само један сегмент у силаску Београда на реке, јер су оне право богатство града.

– Имамо визију, радимо Београд на води, ради се пасарела са Калемегдана до реке, радићемо и гондолу. Грађанима и туристима понудићемо квалитетније садржаје који ће им омогућити да време проводе на рекама, али када се спустимо на реке веома је важно да нас сачекају чиста, уређена и безбедна приобаља – додао је градоначелник.

Градоначелник је истакао да ће се Београд бавити чистоћом воде, као и прерадом отпадних вода. Такође, како је нагласио, битна је и безбедност река и најавио реализацију пројекта сигурносне линије од Бранковог моста до Земуна, у сарадњи са „Србијаводама”.

– Морамо да наставимо да радимо у партнерском односу са републиком и грађанима, како би наш град учинили лепшим, здравијим и бољим. Kолико год се надлежне службе трудиле да град буде чистији, помоћ и сарадња грађана је неопходна. Сви заједно морамо да мењамо свест о чувању приобаља – указао је градоначелник.

Душан Панић, руководилац Сектора „Сава–Дунав” из ЈВП „Србијаводе”, изразио је мишљење да ће грађани бити задовољни учињеним.

– На иницијативу градоначелника одржали смо састанак због потреба уређења и одржавања ове тачке, на чије су стање указали грађани. Посао градских и републичких служби је координисан, урађен је велики део посла, али доста тога и предстоји – рекао је Панић.

Извршни директор ЈВП „Београдводе” Владимир Баталовић прецизирао је да је акцијом  „покривен” потез од ресторана „Бела виста” до СРЦ „Милан Гале Мушкатировић”.

– Извршено је уклањање наплавина и комуналног отпада, а велику подршку имали смо и од ЈКП „Градска чистоћа”. Очишћена је облога кеја, уклоњено растиње, а читава акција трајала је од петка – рекао је Баталовић.

Догађају је присуствовао директор ЈКП „Градска чистоћа” Мирослав Богдановић.