уторак, 28. август 2018.

Весић: Договор са нотарима да оверавају само некретнине са грађевинском дозволом

Инсистираћу да заједнички упутимо предлог измене Закона о промету непокретности где ћемо у потпуности дефинисати да услов за оверавање оваквих уговора буде да зграда има грађевинску дозволу, рекао је заменик градоначелника Горан Весић пред данашњи састанак са представницима Јавно-бележничке коморе.

Он је за РТС истакао да је то једини начин да се уведе ред у ову област и да држава наплати све што јој припада. 

– Нису нотари једини који би требало да решавају проблем бесправне градње, али у Граду Београду сматрамо да не би требало дозвољавати оверавање уговора о непокретностима без грађевинске дозволе – рекао је заменик градоначелника.

Он је подсетио да они који граде бесплатно, не плаћају дорпиносе за грађевинско земљиште, порезе, као и друге дажбине, чиме је буџет града оштећен за износ између 70 и 100 милиона евра у последњих неколико година. 

– Није нормално да постоји држава којој инвеститори не плаћају своје обавезе, а могу да наставе са градњом и да на крају продају те некретнине. И до сада су нотари имали обавезу да провере да ли уговор има грађевинску дозволу. Од средстава за накнаду за градско грађевинско земљиште, за колико је оштећен градски буџет,  требало би да се граде школе, вртићи, водовод, канализација... На тај начин су оштећени сви грађани јер не добијају оно што би требало од града, зато што неко жели да заради и узме новац који припада држави. Због тога инсистирамо да се овај деценијски проблем реши јер су се сада стекли потребни услови – додао је Весић. 

Заменик градоначелника је указао да се многи нелегални објекти граде мимо урбанистичких стандарда чиме се угрожава безбедност грађана.

– Када се гради са грађевинском дозволом, онда постоји комисија која утврђује поштовање стандарда и струке, док се нелегалном градњом не поштује ништа од наведеног. Због тога упозоравам грађане да не купују такве некретнине, јер нико не може да им гарантује безбедност у таквим објектима, а трпе и грађани који живе у близини због додатног оптерећења инфраструктуре, као и недостатка паркинг места. Држава може да гарантује само за оне објекте који поседују грађевинску дозволу или решење о озакоњењу – рекао је Весић и захвалио ресорном министарству и свима који раде на решавању овог проблема.