петак, 5. октобар 2018.

Радојичић: Кандидоваћемо Београд за Зелену престоницу Европе

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић потписао је данас Споразум градоначелника за климу и енергију, чиме је отворена Почетна конференција за израду стратешких докумената и акционих планова за одрживе изворе енергије и плана за Београд – зелени град, као и процес кандидатуре града Београда за зелену престоницу Европе. 

Пре церемоније потписивања, председник градске Скупштине Никола Никодијевић, званично је предао градоначелнику Одлуку Скупштине града којом добија овлашћење за потписивање овог документа. Учествујући у ЕБРД-овом програму „Зелених градова“, Београд ће развити Акциони план за зелени град (GCAP), као и Акциони план за одрживе изворе енергије и климу (SECAP). Средства за пројекте GCAP i SECAP донираће Удружени фонд Јапана и ЕБРД. 

– Данашња конференција представља почетак петнаестомесечног рада на овом пројекту, који је дониран од стране Удруженог фонда Јапана и Европске инвестиционе банке за обнову и развој. За нас је ово веома важна тема и важан догађај, иза кога следи исто толико битан процес. Током наредних 15 месеци биће израђен Акциони план за „Зелени град“, али и Акциони план за одрживе изворе енергије и климу. Пре почетка конференције званично ћемо потписати Споразум градоначелника за климу и енергију и тако обухватити обе теме – рекао је Радојичић. 

Он је потврдио да Град Београд остаје посвећен свим стварима које могу да се ураде у циљу ублажавања ефеката климатских промена, али и одрживог развоја града. 

– Климатске промене су глобални проблем, али сви морамо да будемо укључени у његово решавање. У основи проблема је емисија штетних гасова и угљен-диоксида, а климатске промене нас из дана у дан подсећају да су све суровије и да се морамо озбиљно позабавити том темом. Једна од наших главних визија је развој Београда у правцу „Зеленог града“ и то је нешто што би у будућности могло значајно да допринесе бољем квалитету живота у нашем граду – додао је Радојичић. 

Градоначелник је истакао да се Београд данас обавезује да ће више и темељније радити на остваривању ових циљева. 

– Консултоваћемо стручњаке из земаља које су у области животне средине тренутно испред Србије, а кроз усвајање акционих планова и стратешких докумената додатно помоћи реализацију свега што је договорено – закључио  је Радојичић. 

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је рекао да је потписивање овог споразума један у низу корака који се чинимо у циљу заштите животне средине, те да је овај догађај управо и награда за досадашњи рад.

– Београд пре седам, осам година није посвећивао много пажње заштити животне средине и прилагођавању климатским променама. Ми смо последњих година у том правцу начинили огроман корак и то захваљујући људима који воде град Београд али и потреби да водимо рачуна о средини у којој живимо. Београд почетком ове деценије није имао ниједан усвојени документ када је ова област у питању, а данас имамо документ о управљању отпадом, Акциони план о заштити животне средине, Стратегија пошумљавања града Београда, план о квалитету ваздуха. То су стратешка документа и циљ нам је да оставимо бољи и хуманији град – појаснио је Никодијевић.

Према његовим речима, у Београду је велики део површина пошумљен, донета је одлука да ниједно дрво не сме да буде посечено, а да не буду засађена два мала дрвета, донета је одлука о укидању пластичних кеса, као и одлука о квалитету ваздуха.

– Ми смо први у региону који смо увели пет електро аутобуса, као пилот пројекат који се показао добрим, и већ следеће године имаћемо 80 таквих аутобуса у центу града. Тако ћемо бити једини град у региону који користи електро погон у јавном превозу у центру града. Заједно са Београдским електранама смо угасили велики број котларница на мазут и прелазимо на еколошки прихватљивија горива. Верујем да до 2021. године нећемо имати ниједну котларницу на мазут, које су велики загађивачи ваздуха – нагласио је Никодијевић.

У будућности нас чека је израда фабрике за прераду отпада, навео је он и додао да то подразумева да Град и градска јавна предузећа буду припремљена за тај посао тако што ће вршити примарну селекцију, рециклирати и одвајати отпад и враћати га поново у производњу. 

– Имамо план и пројекат за израду фабрике за прераду отпадних вода и то би требало да буде финале свега што смо урадили у последњих седам или осам година. Верујем да ћемо и тај пројекат успешно и брзо реализовати као и пројакт изградње фабрике у Винчи. Када је у питању заштита животне средине посао никада није завршен, јер је потребно стално се прилагођавати новонасталим околностима – закључио је Никодијевић.

Министар заштите животне средине Горан Триван нагласио је да је Београд значајно напредовао у очувању животне средине, пре свега у подизању свести  грађана. 

– Београд има 186 речних токова и 12 језера које морамо да сачувамо, уредимо и паметно искористимо. У последњих неколико година пошумљено је 700 хектара земљишта и донешена је стратегија прилагођавања на климатске промене, што је веома важно поготово у контексту данашњег догађаја – рекао је Триван и додао да садашњих 14 одсто зеленила није довољно и да ће се наставити са радом на повећању зелених површина у Београду. 

Главни градски урбаниста Милутин Фолић истакао је да урбанизам основ за плански развој престонице, и начин да се остваре сви циљеви о којима конференција говори.

– Tри основна правца развоја града су спуштање на реке, измештање запуштених индустријских зона и њихово претварање у нове просторе за изградњу попут „Београда на води” чиме се ствара компактан град. То омогућава да се испуни и трећи правац у развоју града и приоритет да пешацима, бициклистима и јавном градском превозу. Због тога градимо бициклистичке стазе и планирамо изградњу метро система – истакао је Милутин Фолић.

Висока представница ЕБРД-а, Лин О'Грејди је изразила задовољство што присуствује почетку рада на овом пројекту. 

 – У наредних 12 месеци заједно са Градом Београдом радићемо на препознавању важних инвестиција из области животне средине – изјавила је Лин О'Грејди.

Заменик шефа мисије Јапана у Србији Тетсуа Цубота рекао је да Влада Јапана пружа пуну подршку Србији у погледу унапређења заштите животне средине, што ће наставити да чини и убудуће. 

Догађају су присуствовали градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, в. д. секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић, в.д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација и комуникације и кординацију односа са грађанима као и други представници Градске управе и Ања Ровић, државна секретарка у Министарству за ивропске интеграције.