понедељак, 22. октобар 2018.

Почела контрола приватних вртића

У око 40 приватних предшколских установа, које су у систему субвенција Града Београда, јутрос је почела ванредна, ненајављена инспекцијска контрола пријављене долазности деце, док се у сарадњи са Управом за ванредне ситуације Града Београда контролише противпожарна опремљеност, рекао је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Инспектори су од осам сати на терену. Градска просветна инспекција циљано проверава пријављену долазност деце и број поручених оброка за њих који се морају поклапати, док Управа проверава систем противпожарне заштите – рекао је Гак.

Он је поручио да ће мере које ће се након испекцијског надзора предузети зависити од налаза, али да је најважнија порука која се жели послати да прописи и захтевани критеријуми морају стриктно да се поштују.

– Од тренутка када је Град Београд започео сарадњу са приватним вртићима, њихов број је увећан осам пута, што је добро, али не сме бити на рачун квалитета услуга. Деца морају бити на првом месту, изнад профита, и она која бораве у приватним вртићима, чији боравак субвенционише Град Београд, морају бити исто третирана и имати исте услове као оне које град обезбеђује у државним вртићима. Безбедност је ту у самом врху захтева – рекао је Гак.

Он је навео да су у овој акцији изабране установе које су током лета граду за рефундацију новца пријављивале највећу долазности деце, чак и изнад 95 одсто, у месецима у којима је долазност деце у државним вртићима увек мала, испод 50 одсто.

– Уколико се утврди да су подаци о долазности лажирани, то значи да је та установа оштетила буџет Града Београда и тим случајем ће се даље бавити надлежне институције – рекао је Гак.

Секретар је истакао и да су честе жалбе родитеља на исхрану у приватним вртићима, те да је поређењем броја деце и броја поручених оброка од кетеринг служби град нашао начин да провери и овај сегмент пословања упркос чињеници да су приватни вртићи сами у обавези да организују исхрану деце, те да је град не контролише.

– Исхрана деце је у надлежности града само у државним вртићима, али на овај начин ћемо покушати да смањимо простор за било какве неправилности – рекао је Гак.

Он је поручио да су у последњих пет месеци у Београду отворена чак 62 нова приватна вртића, те да их је сада у систему субвенције града 332, што је раст броја вртића за 23 одсто у односу на мај.

У овом тренутку Град Београд субвенционише боравак 16.011 малишана у приватним вртићима са до 22.361 динар месечно по детету, колико износи 80 одсто економске цене државног вртића.

Гак је закључио да је Одлука о сарадњи са приватним вртићима, која је започета 2015. године, добра, да је дала осим повећаног обима уписане деце и друге позитивне ефекте попут развоја приватног сектора предшколског образовања и отварања нових радних места, али да критеријуми и захтеви морају да се поштују.

– Наставићемо даље да унапређујемо ову сарадњу, али се мора послати порука да злоупотребе неће бити толерисане. Дакле, настављамо са подршком, али ћемо наставити и са строгом контролом – закључио је Гак.