уторак, 6. новембар 2018.

Весић: Следећа година важна за развој града – почињу велики инфраструктурни пројекти

Следећа година ће бити веома важна када је у питању развој Београда, у другој половини године ћемо почети да радимо реконструкцију Улице кнеза Милоша са подземном гаражом од Мостара до Немањине и то ће бити прва улица која ће у једном нивоу имати подземну гаражу са више од 400 паркинг места – изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Гостујући на ТВ „Пинк”, он је нагласио да у првој половини следеће године почиње реконструкција Савске улице. 

– Када завршимо Савску, онда почињемо реконструкцију Кнеза Милоша. Паралелно са Савском завршиће се и Булевар Вудроа Вилсона у оквиру Београда на води, који ће повезивати Сајам и садашњу аутобуску станицу. До септембра следеће године биће завршен Савски трг на коме ће бити постављен монументални споменик Стефану Немањи, а који се подиже на предлог председник Александра Вучића, а Железничка станица постаје музеј. Надам се да ћемо на следећој седници Скупштине града донети и одлуку о подизању споменика краљу Александру и краљу Петру, јер они то одавно заслужују – рекао је Весић.

Затим, како је најавио, следеће године креће се са реконструкцијом улица 27. марта, Краљице Марије, Џорџа Вашингтона и Цара Душана, од Рузвелтове до Калемегдана. 

– Средином следеће године повезаћемо трамвајском линијом Баново брдо и Нови Београд. Расписаћемо тендер крајем ове године како бисмо следеће године почели изградњу новог савског моста на месту старог трамвајског, као и његово премештање на Нови Београд између блокова и Аде Циганлије. Завршићемо реконструкцију Трга републике и одмах обнављамо Васину улицу, дакле ширимо пешачку зону, и радимо реконструкцију Студентског трга – најавио је заменик градоначелника.

Он је додао да у марту почиње да се гради подземна гаража на Студентском тргу, а 2020. године гаража на Тргу републике, у Фрушкогорској и Косовској. Радиће се, како је истакао, наставак реконструкције Таковске, као и комплетна реконструкција Улице Маријане Грегоран на Карабурми. За десетак дана почиње реконструкција Карађорђеве, од Бранковог моста до Београдске тврђаве, заједно са сређивањем кеја. 

 – Радиће се санација 70 фасада у Земуну. У марту ће се завршити реконструкција Палилулске пијаце, интезивни радови су на Каленић пијаци, а расписани су и тендери за два нова тунела у граду. Такође су расписани тендери за саобраћајнице које ће повезати Земунски пут са Новим Београдом и новим мостом. Очекују се тендери за реконструкцију Тадеуша Кошћушка и Главне улице у Земуну – навео је Весић. 

Весић је за септембар најавио почетак реконструкције Музеја града Београда и расписивање тендера за пројектовање нове згреде Музеја Николе Тесле.