петак, 30. новембар 2018.

Прихватилиште за децу као посебна установа

На данашњој седници градске скупштине усвојена је Одлука о оснивању Прихватилишта за децу Београда као јединствене установе социјалне заштите у надлежности града. 

– Данашњом одлуком смо показали да увек бринемо за оне којима је помоћ најпотребнија, а имајући у виду да је Прихватилиште за децу и младе установа од посебног значаја, град је након дужег временског периода обезбедио нови простор знатно већег капацитета, чиме ће се обезбедити услови за квалитетнији рад запослених у установи и наравно неупоредиво бољи услови за боравак  корисника. Самим тим прихватилиште ће моћи да функционише као јединствена самостална установа социјалне заштите на територији града Београда. Рад са децом која су у стању социјалне угрожености, злостављана, занемаривана, затечена у скитњи, просјачењу, дуги низ година био је изразито отежан. У току године кроз прихватилиште прође од 400 до 600 деце, узраста од 7 до 18 година, која припадају свим категоријама система социјалне заштите. Зато нам је и било веома важно да ту децу одвојимо од корисника Завода за васпитање деце и омладине – деце и младих који су у сукобу са законом и којима је суд изрекао меру упућивања у васпитну установу због директног неповољног утицаја – изјавила је Наташа Станисављевић.

Подсећамо да ће нови простор у којем ће Прихватилиште за децу фукнционисати као самостална установа од 1.700 квадратних метара у Улици Живка Давидовића имати све неопходне капацитете и услове, па је сигурно да ће моћи да прими већи број деце, чиме ће се знатно допринети њиховом бољем и квалитетнијем животу.

Отварање је планирано почетком 2019. године. Поред сензорне собе, имаће и одвојени део за нове кориснике, где ће се вршити пријем и тек након процене одлучиваће се где ће се корисник најадекватније збринути, имаће 16 спаваћих соба за децу, одвојене просторије за дневни боравак, радионичарски рад, индивидуалне третмане и слично. Поседоваће библиотеку са информатичком радионицом, две сале за радионице, собу за безбедоносно испољавање беса. Обезбеђени су сви потребни санитарно-хигијенски услови који подразумевају довољан број купатила, одвојени медицински блок, блок за пријем нових корисника и сл. Поред прихватилишта, у одвојеном делу зграде биће простор за услугу Свратишта са садржајима који ће мењати начин функционисања деце која имају неадекватне начине живота. 

Град Београд у склопу делатности Секретаријата за социјалну заштиту најдиректније пружа подршку очувању породице, нарочито породице која се услед негативних социјалних индикација налази у ризику. Трудимо се да у сарадњи са другим релевантним институцијама заједничким снагама пружимо подршку и помоћ свој деци којој је она потребна.