понедељак, 3. децембар 2018.

Радојичић: „Тиршова 2” представљаће почетак новог концепта лечења

Данас је важан дан за изградњу „Тиршове 2” јер почиње студија изводљивости, казао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић на стручном скупу под називом „Следећи корак за изградњу Тиршове 2” у Старом двору.

Састанку којем је домаћин био градоначелник Београда присуствовали су и директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије Марко Благојевић, представници Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, Европске централне банке, која ће финансирати изградњу, као и консултанти домаће фирме „Бексел консалтинга” и аустријске AИМЦ (експерти за планирање болница), које су на јавном тендеру добиле посао израде студије изводљивости за нову дечју болницу.

– Уводна студија завршена је у претходном периоду и она нам је полазна основа да урадимо студију изводљивости. Важно је обухватити све факторе, пре свега тренутно стање на клиници и визију о томе какву клинику желимо за наредних 30 и више године. У том процесу важно је имати добру сарадњу са лекарима из Тиршове и експертима јавног здравља, како би се направио што бољи модел и како бисмо добили клинику какву наша деца заслужују. Наредних девет месеци радићемо на томе сви заједно, након чега ће бити расписан тендер, израђен пројекат и почећемо са извођењем радова. По садашњем плану, почетак изградње би био на пролеће 2020. године, а клиника би требало потом да буде завршена у року од две године – казао је градоначелник.

Радојичић је рекао да „Тиршова 2” неће представљати само зграду већ и нов концепт лечења деце.

– Надам се да ћемо инфраструктурно омогућити да тај нови концепт лечења реализујемо на прави начин, да што је могуће краће деца буду у болници, у фокусу третмана и да им процес лечења у болници буде што више олакшан. Наша идеја је да имамо модел неке од најсавременијих болница који би био најприближнији клиници коју ми желимо и трудићемо се да га максимално прилагодимо нашим условима – рекао је Радојичић, захваливши на подршци јавности, председнику Републике Србије Александру Вучићу, Влади РС, Министарству здравља и министру Лончару.

Директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Републике Србије Марко Благојевић подсетио је да је ова институција започела сарадњу са проф. Зораном Радојичићем као директором „Тиршове”, као и да је наставља са њим као градоначелником Београда.

– Сарадња са градом је неопходна и током фазе припреме пројекта и током реализације. Први корак је већ реализован претходном студијом изводљивости која је показала које све функције и капацитете нова болница мора да има, на основу којих смо стекли први увид у то колико је комплексан посао пред нама. Дугујемо велику захвалност пријатељима и партнерима из Развојне банке Савета Европе, који су обезбедили донацију за реализацију претходне студије о изводљивости, донацију за финансирање студије изводљивости, која управо почиње и која ће обезбедити новац за изградњу новог објекта и његово опремање. Подсетићу да ће нова зграда имати 30.000 квадратних метара, за чију изградњу и опремање треба издвојити око 54 милиона евра – казао је Благојевић.

Он је истакао да је изабрани консултант за реализацију студије изводљивости конзорцијум који има велико међународно и локално искуство и нагласио да интерес јавности и позитивни притисак могу само да донесу добро целом пројекту и његовој реализацији.

Вредност студије изводљивости је 250.000 евра, а овај износ је донација. Бесповратна средства, у вредности од 250.000 евра, обезбеђена су из Словачког фонда за инклузивни раст, а биће реализована преко Развојне банке Савета Европе. За опремање и изградњу нове клинике, Централна европска банка одредила је 54 милиона евра.

Тим експерата из свих релевантних области (грађевине, архитектуре, медицине, јавног здравља итд.) прикупиће податке, а затим ће направити виртуелни 3Д модел нове зграде дечје болнице у модерном компијутерском програму. Ово је врхунска савремена технологија и савремени приступ планирању зграде и градњи кроз који ће моћи да се виде сви аспекти предложене болнице, тестирају и изаберу најбоља решења. Све евентуалне грешке и недостаци ће се отклонити кроз овај модел пре него што почне градња. Такође, овај модел ће помоћи да „Тиршова 2” има најбоље могуће услове за лечење, уз одличан однос цене и квалитета.

Објекат „Тиршове 2” имаће површину од 30 хиљада метара квадратних и налазиће се на крају Делиградске улице у Београду, на плацу од преко једног хектара, идеалној локацији на којој ће бити улаз из Клиничког центра, али и са ауто-пута поред Хитне помоћи.

Такође, она је близу Породилишта у Вишеградској, што је од значаја за бебе којима су наши хирурзи и педијатри потребни одмах по рођењу. 

Циљ је да деца остају у болници што краће, тако што ће терапију примати у дневним болницама налик играоницама, док ће најтеже болесна деца остајати у опремљеним собама са својим родитељима, а операције ће се радити у салама по највишим светским стандардима.

Уз припреме за нову дечју болницу траје и реконструкција и опремање постојеће зграде, како би у наредним годинама, док се гради дечја болница, деца имала оптималне услове, како би се подигао ниво безбедности и ефикасности зграде у „Тиршовој 2” и унапредила услуга за најмлађе пацијенте. Новим магнетом који је у октобру стигао на клинику и реконструкцијом фасаде започела је највећа инвестиција у дечје здравство у последњих 50 година.

Магнетна резонанца коштала је 1,1 милион евра и најсавременији је апарат за децу у региону. Реконструкција фасаде је завршена и износила је 500.000 евра, чиме је подигнута безбедност зграде. Набављена је опрема, односно 115 најсавременијих апарата за свих 20 одељења клинике, у вредности од око 4,7 милиона евра.

Универзитетска дечја клиника је једна од најзначајнијих медицинских установа у Србији и региону. Основана је давне 1924. године и на њој се годишње обави 150.000 специјалистичких прегледа малишана и 7.000 операција, од којих је 200 кардиохируршких.