субота, 8. децембар 2018.

Контрола приватних вртића дала прве резултате

Сви приватни вртићи који су у систему субвенција Града Београда убудуће ће уз пријављену долазност деце морати да документују и број поручених оброка за тај месец како би им се исплатила рефундација, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Ову меру увели смо након ванредне контроле приватних вртића током које је Просветна инспекција у око 50 приватних вртића упоређивала пријављену долазност и број поручених оброка од кетеринг служби – рекао је Гак за „Вечерње новости”.

Он је поручио да контрола даје прве резултате, те да је просечна пријављена долазност деце у приватним вртићима сада за око десет одсто мања у односу на период пре ванредне контроле.

Гак је најавио и строже услове за отварање приватних предшколских установа.

– Са Министарством просвете се ради на новом правилнику којим ће се пооштрити услови за отварање приватних вртића, а њему ће морати да се, у разумном року, прилагоде и већ отворени вртићи – рекао је Гак и истакао да ће контроле приватних вртића и даље бити ригорозне.

Он је најавио да Просветна инспекција до краја године почиње са редовном контролом око 60 приватних вртића верификованих током прошле године, те да ће овај процес трајати до 1. маја.

– Ово је сектор у коме захтевамо апсолутно поштовање свих правила и процедура будући да се тиче великог броја малишана и да су безбедност и добри услови за децу критеријуми где нема компромиса – закључио је Гак.

У овом тренутку, уз субвенције Града Београда у приватним вртићима у Београду борави 16.711 деце. Само ове године за субвенције је исплаћено 2,5 милијарди динара, а од почетка примене ове одлуке 5,8 милијарди динара.